Премиерът Бойко Борисов и турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез

...
Премиерът Бойко Борисов и турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез
Коментари Харесай

Пуснаха втората тръба на транзитния газопровод за Турция

Премиерът Бойко Борисов и турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез прерязаха лентата и пуснаха новоизградения директен газопровод сред България и в секторът от Лозенец до Недялско, дълъг 20 км. Това бе неизградената част от втората тръба на директния газопровод за Турция. " 16 млрд кубически метра газ на година могат да тръгнат в двете направления ", сподели министър председателят Борисов. Участъкът е издигнат предварително от " Главболгарстрой ". Държавата ни е подготвена да транзитира газ по втората тръба от Турски поток към Европа, съобщи още министър председателят.

" Честито! ", сподели на български на собствен ред турският енергиен министър и заявява, че България ще продължи да транзитира газ към Турция по трансбалканския газопровод, т.е. през Румъния и България, към Турция, само че към този момент може да транзитира и тънко гориво от Турция към Европа. Министър Дьонмез показа още, че участва на церемонията по рична повеля на Ердоган, който през днешния ден показва програмата си за ръководство, само че му е сазал да потегля за България, защото планът е доста значим. А Борисов напомни по какъв начин преди няколко години Путин и Ердоган, след прекъсването на плана Южен поток, са планували, че България " ще загуби всичко ", само че " безшумно и с умерена дипломация помогнахме на Турция, вследствие на което връзките през днешния ден са напълно други и турският президент е заречен на българския министър председател, че през България ще минава всичко, като се изключи мигрантите. 

„ Благодарение на новоизградената газопроводна права в сектора Лозенец-Недялско се обезпечава опция за транспорт на спомагателни количества природен газ по директния газопровод “, съобщи по време на церемонията по откриването на газопровода енергийният министър Теменужка Петкова. С построяването на правата се реализира цялостно сходство и съгласуваност с турската газопреносна система. С въвеждането на обекта в употреба общият нов годишен потенциал на природен газ в посока Турция доближава 1.7 милиарда куб. м. Изграденият лупинг е техническа причина за реализиране на двупосочни доставки на природен газ – както от България за Турция, по този начин и от Турция към страната ни. Министър Петкова напомни, че планът е избран за план от общ интерес за Европейски Съюз, което илюстрира неговата значителност за газовите доставки освен за нашата страна, само че и за целия район.

Пред участниците в церемонията изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов акцентира, че компанията ще продължи да работи старателно за модернизиране на газопреносната мрежа в страната, което е съществена причина за реализация на газовия хъб Балкан.

Компресорна станция „ Лозенец “ разполага с девет газотурбинни компресорни елемента. В рамките на първия стадий от плана за рационализация на компресорните станции на българска територия бяха сменени два елемента в Лозенец. „ Булгартрансгаз “ ЕАД разгласи социална поръчка за избор на реализатор и на втория стадий от обновяването на тези мощности. Предвижда се замяна на още два елемента на компресорна станция „ Лозенец “. Реализацията на плана цели гарантиране потенциала за транспорт на природен газ към Турция, Гърция и Македония. Модернизацията на компресорните станции у нас ще увеличи сигурността на доставките на природен газ и ще обезпечи техническа опция за техния транспорт към Европа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР