Премиерът Бойко Борисов и руският министър на промишлеността и търговия

...
Премиерът Бойко Борисов и руският министър на промишлеността и търговия
Коментари Харесай

Преговори за международен консорциум за АЕЦ Белене

Премиерът Бойко Борисов и съветският министър на индустрията и търговия Денис Мантуров оповестиха в сряда, че се водят договаряния за основаване на интернационален консорциум сред кандидатиралите се за стратегически вложители с плана за дострояване на АЕЦ " Белене ". Двамата се срещнаха в София след извършеното предходните два дни край Варна съвещание на междуправителствената комисия за икономическо съдействие сред двете страни

" Отчитайки все по-амбициозните цели за понижаване на равнищата на нездравословни излъчвания във всички браншове на стопанската система, в района ще възникне нужда от индустриални мощности, които да генерират чиста и надеждна електрическа енергия на налични цени. АЕЦ “Белене” може да се трансформира точно в подобен електроизточник за района “, споделил министър председателят Бойко Борисов на срещата си с Мантуров, представен от пресцентъра на Министерския съвет.

По късно пред публицисти министър председателят напомни, че България е заплатила реакторите за АЕЦ " Белене “ и означи, че за страната ни е значимо процедурите към плана да са транспарантни, ясни и точни.

Седем са подадените поръчки за стратегически вложител в нуклеарния план. Сред постоянните претенденти са съветската държавна корпорация " Росатом " посредством дъщерното си сдружение " Атоменергопром ", Корейската Хидро и атомна енергийна корпорация и Китайската държавна нуклеарна корпорация (CNNC). Другите са немската компания " Бектрон-Лиаз-Техническо инженерство " ; консорциум " Атомна електроцентрала Белене 2019 " сред чешката " Витковице " и българската компания " Груп Интернешънъл " ; консорциум " АЕЦ Белене България " с компании на енергийния предприемач Христо Ковачки, както и козлодуйската консултантска компания " ИПК и УП ", чийто притежател е украинецът Петро Безпалчук.

Още преди подаването на заявките се говореше, че тримата съществени претенденти от Русия, Китай и Корея евентуално ще се обединят, а от " Росатом " оповестиха, че тъкмо интернационален консорциум е методът за реализацията на плана.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР