Премиерът Бойко Борисов и ресорният вицепремиер Валери Симеонов не дойдоха

...
Премиерът Бойко Борисов и ресорният вицепремиер Валери Симеонов не дойдоха
Коментари Харесай

Дебатите по здравния сектор минаха за три часа

Премиерът Бойко Борисов и отрасловият вицепремиер Валери Симеонов не пристигнаха в Народното събрание, с цел да участват на дебатите по третия избор на съмнение на Българска социалистическа партия - за политиката по опазването на здравето. На упреците на опозицията ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева отвърна, че министър председателят е в Брюксел, само че духом е с тях

Още по тематиката
Здравната промяна: Повече пари за същото

Министър Кирил Ананиев предлага модел със наложителни здравни застраховки
28 сеп 2018
Здравният министър: хората да заплащат повече, а конкурентни каси в далечното бъдеще

Кирил Ананиев предлага месечна застраховка от 12 лева, която няма да покрие сегашните доплащания на пациенти
26 сеп 2018 Три часа продължиха дебатите по третия избор против настоящето държавно управление, този път на тематика опазване на здравето. Българска социалистическа партия изиска вота поради " погрома в опазването на здравето " от последните две години. Движение за права и свободи също оповестиха, че ще поддържат настояването поради протичащото се в бранша.

В отговор на тези рецензии здравният министър Кирил Ананиев разгласи пред Народното събрание, че препоръчаните от него модели за промяна в бранша са към момента в развой на разискване и откакто изкристализира новият модел, той персонално ще отиде в централите на всяка парламентарно показана политическа мощ, с цел да убеди всяка от партиите да поддържат измененията.

Премиерът Бойко Борисов и отрасловият вицепремиер Валерий Симеонов не пристигнаха в Народното събрание, което даде мотив на Георги Гьоков и други от Българска социалистическа партия да разясняват, че неглижират вота, т.е. Народното събрание. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отвърна, че министър председателят е в Брюксел, само че духом е с тях.

Мотивите на опозицията

Правителството би трябвало да се отдръпна поради неналичието на визия какво да се прави в бранша - това е тезата на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в пленарната зала.
" Вотът е за последните 2 години, само че Борисов ръководи от 10 и смени 9 министри и 8 шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Парите за здраве се усилват непрестанно и през днешния ден доближават 9 милиарда лева, само че 4 милиарда лв. жителите заплащат от джоба си, като по този начин е нарушено обезпеченото от конституцията право на гратис опазване на здравето ", разяснява тя.
Нинова добави, че 80% от всички лечебни заведения в страната са в три огромни града, а ръководещите са докарали системата до такава степен, че едно налично и гратис опазване на здравето да бъде сменено с достъп до лекуване единствено с връзки и пари. В лечебните заведения се лекува по клинични пътеки без явен механизъм на финансиране, хоспитализациите са достигнали 3 млн. годишно, до момента в който популацията е намаляло с 1 млн. души, сподели още тя.

" Принудени от такава система, лекарите бягат от България, а ситуацията с медицинските сестри е пагубно. Забравихте основни неща като Спешната помощ ", означи Нинова.

Други депутати от Българска социалистическа партия допълниха още, че държавното управление продължава да не връща 1.5 милиарда лева здравни вноски, взети от запаса на здравната каса през 2010 година, а също така не заплаща цялостен размер за осигуровките за здраве за децата, пенсионерите и държавните чиновници. В този подтекст министърът на опазването на здравето не е показал модел на структурни промени, а единствено " механизъм за увеличение на приходите в НЗОК посредством в допълнение натоварване на жителите с още заплащания ".

Системата е пред колапс и ГЕРБ носи отговорност за осем души, недочакали трансплантации на бял дроб, съобщи Антон Кутев от Българска социалистическа партия. Системата убива, тя убива безусловно, само че тя си има име през последните 9 години и то е Бойко Борисов, сподели той.

Проф. доктор Георги Михайлов (БСП), който е хематолог и член на парламентарната здравна комисия, добави, че броят на лечебните заведения е повишен с съвсем 100 за 10 години, като по този метод се изсмукват 1.7 милиарда лева от незадоволителния запас. Същевременно от четирите милиарда лв. годишно, които българите заплащат от джоба си в допълнение отвън здравните осигуровки, съвсем 3 милиарда отиват за медикаменти, тъй като листата за заплащане от страната е доста къса.

Движение за права и свободи се включи в дебатите, като напомни, че повече от 10 години упорства за цялостна демонополизация на здравната каса.

" Ще подкрепим вота не поради неосъществените модели, които занапред ще се разискват, а поради безвремието и неудържимия срив на доверие от пациенти и лекари, провокирани от вашите кавги в опазването на здравето. Ще го подкрепим поради знаците, които непреклонно ни слагат на най-непрестижните равнища – България има най-високата смъртност в Европейски Съюз, най-ниска дълготрайност на живота, най-високи равнища на детска смъртност, поради банкрута на общински и регионални лечебни заведения ", сподели доктор Нигяр Джафер от Движение за права и свободи. Тя означи, че през днешния ден България има еврокомисар по дигитализацията, само че няма най-елементарна здравна осведомителна система.
През предходната година ръководещите шест пъти поддържаха мораториума върху новите медикаменти и едвам на седмия път го отхвърлиха след намесата на премиера, напомни доктор Джафер. Новите ремонти в закона за бюджета на касата (които плануват, че единствено най-евтиното лекуване ще се финансира от касата - бел.авт.) са единствено върхът на айсберга на комплицирани и непоследователни старания за смяна, сподели тя.

Д-р Хасан Адемов добави, че ръководещите задават замъглен контур на промяна с доминиране на финансовите индикатори и параметри, а единствено с такива ограничения не могат да се решат тежките структурни проблеми на системата.

" Движение за права и свободи имаме самочувствието да заявим нова матрица – демонополизация на здравната каса – желаеме да сложим НЗОК в конкуренция с останалите финансиращи органи, желаеме лечебните заведения да се конкурират за запас и пациенти, желаеме свободен достъп до лечебните заведения без предели, желаеме действително остойностяване на труда на лекарите, желаеме търсене и предложение, желаеме с финансовия запас да реализираме знаците за здраве ", сподели доктор Адемов.

ГЕРБ търси единодушие за промените

Отговорът на ръководещите бе, че ще продължат да търсят надпартийно единодушие за осъществяване на здравните промени и че в никакъв случай не са бягали от политическа отговорност.
Д-р Даниела Дариткова, ръководител на парламентарната здравна комисия, се базира на конституцията и Закона за здравното обезпечаване, с цел да изтъкне, че здравните услуги не са безвъзмездни, а се финансират с осигуровки, застраховки, обществени прехвърляния и други Тя опроверга изказванието на Българска социалистическа партия, че най-вече позволения за нови лечебни заведения са дадени при държавното управление на ГЕРБ, и уточни, че кабинетът на Орешарски е лицензирал 21 частни лечебни заведения, в случай че ГЕРБ са разрешили най-вече шест през 2017 година

Видно е и по разпоредба защо доплащат пациентите - за усъвършенствани условия, в допълнение обслужване, избор на екип, ясно е и по кое време не се заплаща. В лекарствената листа има над 3600 медикаменти, това не е къса листа. Задълженията на лечебните заведения с действието на новия финансов стандарт са намалели с 13% от началото на годината, сподели Дариткова и прикани опозицията да предложи градивна опция.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов разяснява, че партията и днешното държавно управление вземат решение проблеми и е несериозно да се твърди, че няма разговор с всички, тъй като всички партии и участници в бранша са поканени да дискутират здравните модели.
Темата опазване на здравето не е на нито една политическа мощ, в нея всички би трябвало да участваме интензивно и да подкрепим всяко положително предложение на Министерството на здравеопазването след публичното разискване, сподели Цветанов.

Нито един от депутатите на " Воля " не взе думата по време на днешния избор, макар че фамилията на водача им Веселин Марешки има съществени ползи във фармацията, а мнозина от тях бях чиновници във компаниите му.

От " Обединени патриоти " означиха, че няма да поддържат вота. Така в най-хубавия случай опозицията ще събере 107 гласа в идната сряда, когато е гласуването.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР