Премиерът Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич инспектираха

...
Премиерът Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич инспектираха
Коментари Харесай

Ето как ще изглежда магистралата до Белград

Премиерът Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич инспектираха с хеликоптер напредъка по построяването на Автомагистрала „ Европа “ в региона на 17-километровата права сред Драгоман и Сливница.

В тази част от бъдещата автомагистрала строителните работи започнаха през месец май предходната година и на обекта се работи с цялостна готовност. По време на изключително състояние усиленото строителство на сектора продължи съгласно противоепидемичните ограничения, заяви държавната осведомителна работа. Завършването на правата по контракт е 2021 година, само че при ускорените темпове, с които се работи и ако не зародят спомагателни и непредвидени усложнения, е допустимо строителството да завърши по-рано от плануваното - в края на актуалната година.

Стойността на инвестицията е 117 млн. лева и се финансира напълно от републиканския бюджет. В сектора ще има два пътни възела с осветяване – „ Сливница 1 “ и „ Сливница 2 “, както и 11 огромни уреди – 5 надлеза, 5 подлеза и мост над р. Сливнишка. На обекта прецизно се извършват и плануваните еко ограничения.

Работи се интензивно и по построяването на другия, 14,5-километров сектор сред Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ и Драгоман. Строителните действия на обекта стартираха в средата на февруари 2020 година Инвестицията е за близо 165 млн. лева и се финансира от Механизма за свързване на Европа на Европейски Съюз и от републиканския бюджет. Срокът за осъществяване на строително-монтажните работи е 2022 година Към момента се правят действия по почистване на строителна повърхност, унищожаване на хумус, разрушение на здания и асфалтови пластове. По трасето ще бъдат построени четири пътни възела – „ Калотина “, „ Турмашка махала “ при 8-ми км, " Драгоман-Запад " при 13-ти км при секване с път III-813 Годеч - Габер и „ Драгоман-Изток “ при 14-ти км. За третия 16-километров сектор от бъдещата автомагистрала „ Европа “ от Сливница до връзката със Северната скоростна дъга е направен механически план с ПУП-Парцеларен проект, като предстоят дейностите по неговото прoцедиране, според Закона за устройство на територията.

Трасето сред Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разграничено на три елементи. Строителството на първите два сектора, по които се работи сега, включва рационализация на съществуващия първокачествен път I-8 сред Калотина и Сливница. Третият сектор от Сливница до връзката със Северната скоростна дъга е с дължина 16 км и ще минава по ново трасе.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР