Премиерът Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ да платят 5000

...
Премиерът Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ да платят 5000
Коментари Харесай

Елена Йончева осъди Борисов и ГЕРБ за 5000 лева

Премиерът Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ да платят 5000 лв. на депутата от Българска социалистическа партия и публицист Елена Йончева. Това е решил арбитър Иво Вътев от Софийския областен съд (СРС) по делото за непозволено увреждане, което Йончева заведе против Борисов и ръководената от него партия, оповестява news.lex.bg.

Според информацията в системата на съда решението е взето на 17 май. То може да се апелира.

Йончева заведе дело против Борисов поради негово изявление по време на предизборната акция, в което той съобщи, че страната е плащала милиони левове за репортажите на журналистката зад граница по времето, когато министър председател е бил Сергей Станишев. Йончева и Станишев имаха връзка.

Настоящият народен представител от Българска социалистическа партия отхвърли това изказване и прикани Борисов, в случай че стане известно в съда, че е излъгал, да напусне политиката.

Искът на Йончева е по член 45 и 49 от Закон за задълженията и договорите и е за 20 000 лв.. Той е заведен и против ГЕРБ, тъй като това е партията, упълномощила на Бойко Борисов да оповестява нейните позиции.

Съдът е решил, че Борисов би трябвало да заплати обезщетение за " претърпени неимуществени вреди от оскърбен нравствен интегритет, чест, достолепие и положително име, породени от противоправно държание ". Не е почел желае на Йончева за 20 000 лв. и присъжда по-малка сума – 5000 лв.. Те би трябвало да се платят солидарно от Борисов и ГЕРб, които би трябвало да покрият и 825 лв. разходи по делото.

Премиерът и ръководещата от него партия също имат право на разходи. Те бяха представлявани от юристите Марин Марковски и Божидар Терзийски, само че по делото не са били показани доказателства за подписан контракт, както и за осъществено заплащане на хонорар, поради което не им е присъдено нищо.

В решението си съдът акцентира, че думите на Борисов са били ясно и недвусмислено ориентирани точно към Йончева и публиката е стигнала до този извод, без да се постановат тълкования.

" Изречените от първия ответник думи в своята целокупност не съставляват оценъчни съждения, а изказвания за осъществили се обстоятелства – че страната е заплащала на ищцата милиони за взето от последната изявление, както и умозаключение, че държанието на ищцата е в спор на ползи, изводимо от съжителството на ищцата с настоящ преди 2009 година министър – ръководител на Република България. Твърденията са съответни – възнаграждение на парична сума, надхвърляща един милион за изявление, взето от ищцата, в качеството ѝ на публицист ", се споделя в решението на СРС.

Съдът приема още, че отговорното държание на Бойко Борисов е при осъществяване на работата му, а тя е предоставена от партията ГЕРБ, която той ръководи.

Борисов и ГЕРБ са получили правосъдни удостоверения, с цел да могат да желаят от Министерството на финансите и Държавна организация " Разузнаване " документи, с които да потвърдят платените пари на Йончева, само че такива доказателства по този начин и не били получени. Само от Българска национална телевизия изпратили договорите с Йончева, само че и от тях не се потвърждава, че страната е плащала сходни суми на журналистката за взето изявление.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР