Премиерът Бойко Борисов и министърът на правосъдието Цецка Цачева откриха

...
Премиерът Бойко Борисов и министърът на правосъдието Цецка Цачева откриха
Коментари Харесай

След 10-годишна сага откриха новата сграда на Районния съд

Премиерът Бойко Борисов и министърът на правораздаването Цецка Цачева откриха нова постройка на Софийския областен съд и Софийската районна прокуратура. В новата постройка на така наречен " военно НДК " на бул. " Ген. М. Д. Скобелев " ще се обитава наказателното поделение на съда. С жители администрацията ще стартира работа на 2 октомври.

10 години бяха нужни постройката да бъде открита. Първоначално тя беше замислена като Национален армейски комплекс с хотелски стаи и киносалон. Сградата беше финансирана от държавното управление на тройната коалиция и беше построена върху парцел на Министерството на защитата, където по-рано се помещаваше Националния военноисторически музей. 

През 2008 година градежът на комплекса бе спрян от назначения по това време боен министър Николай Цонев, макар че в него към този момент бяха вложени близо 30 млн. лева и за довършването му трябваха не повече от 3-4 млн. В последните месеци от мандата на държавното управление беше изработен опит постройката да бъде продадена за 100 млн. лева, само че за търга се яви единствено един покупател и той беше анулиран. При държавното управление на ГЕРБ парцелът беше трансфериран на Министерството на правораздаването с концепцията там да се настанят магистратите от най-големия съд в страната - Софийският областен съд. До този миг той се славеше като съда с най-унизителни условия за работа в цялата страна. 

В годините бяха отпускани пари за реорганизация и ремонт на незавършената постройка, която трябваше да бъде предадена от държавното управление на съда при започване на 2016 г. 

Сградата е с разгърната повърхност от 36 000 кв. м и е разграничена на две съществени тела с височина от 8 етажа за прокуратурата и 5 етажа за наказателната гилдия на Софийски областен съд.

В частта на СРС са построени 35 правосъдни зали и една многофункционална зала с потенциал - 200 души. Към всяка зала е проведена независима съвещателна зала за правосъдния състав. Останалите надземни етажни равнища на някогашния киноконферентен блок се разполагат работните пространства на магистрати-съдии и служебни лица на Софийски областен съд.

За потребностите на СРП са построени две съвещателни зали, останалите пространства са обособени в кабинети за прокурорите, правосъдните чиновници и потребностите на съответните административни служби.

Ремонтните действия на правосъдната постройка са на приблизителна стойност 14 346 000 лв.. За цялостното преустрояване на постройката Министерският съвет отпусна 10,7 млн. лева с решение от 11 март 2015 година Последната инспекция на градежа беше на 1 март 2016 година

" Това беше един напълно злепоставен обект, за който са дадени десетки милиони левове, само че протекъл и опустошен, сподели министър председателят Борисов, който участва на откриването на постройката. " Не знам дали има наказани за тази " корупционно компрометирана скица " и по тази причина е доста знаково, че най-големите съд и прокуратура ще имат опция отсам да следят и това повече да не се позволява ", сподели Борисов.

Той даде обещание следващата година да стартира ремонт на остарялата постройка на съда, която се намира зад Националното радио. 

Докато течеше церемонията по откриването на постройката, пред нея дерайлира трамвай. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР