Премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Боил Банов ще

...
Премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Боил Банов ще
Коментари Харесай

Премиерът и министърът на културата идват на царската гробница Малтепе

Премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Боил Банов ще се срещнат с последните открития при разкопките на царската гробница на могилата " Малтепе " край пловдивското село Маноле . Находките ще показа археологът и шеф на Регионалния археологически музей  в Пловдив доцент доктор Костадин Кисьов. 

Дарик към този момент описа, че гробницата е копие на римската императорска гробница на Марк Аврелий Керин . Открита е единствено още една такава - на територията на днешна Сърбия, където се е намирал  римският град Виминациум.

Предполага се, че в голямата тракийска гробница, която е най-голямата на Балканския полуостров, е заровен човек с доста висок сан и ранг - евентуално от царско семейство, само че кой е той - занапред ще се откри. Откритите досега глинобитна сграда, паметни ями към могилата и депонираните в тях блага, в това число и огромен брой римски монети, датират могилата на този стадий от разкопките в средата на III в.

Могилата „ Малтепе ” е записана и разказана за пръв път от братята Шкорпил. Диаметърът ѝ е 140 м, а височината - 26 м, като за нейното издигане са употребявани близо 80 000 куб.м пръст. Археологическите изследвания на могилата се организират към този момент втора година от екип на Регионалния археологически музей в Пловдив. Финансирането на разкопките е от община Пловдив.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР