Премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов са

...
Премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов са
Коментари Харесай

Борисов и Горанов с награда “Ангели на благодарността“ на фондация “Искам бебе“

Премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов са отличени с годишната премия на фондация " Искам бебе " - " Ангели на благодарността " за това, че са си изпълнили обещанието държавният фонд да финансира повече опити за двойките с репродуктивни проблеми, както и замразяването на яйцеклетки на онкоболни дами.

С признати през предходната година нормативни промени държавният фонд към този момент ще финансира 4 вместо досегашните три прехвърлянето на свежи ембриони и при крах до 4 прехвърлянето на размразени ембриони, като за задачата се подсигуряват по 3 млн. лв. в допълнение финансиране годишно.
Владислав Горанов получи своето отличие на гала в Народното събрание, а оценката на премиера ще бъде връчено в сряда на среща с фондация " Искам бебе ", защото сега той е в Брюксел за срещата на европейските водачи.

" Приемам премията с голям почит към вашата идея и с разбирането, че тя няма по какъв начин да е за финансовия министър, премията е за цялото общество ", съобщи Горанов в петък в Народното събрание.

Останалите наградени са заместник-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков, шефът на Центъра за асистирана репродукция Мария Георгиева, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и кметовете на Бургас, Варна, Стара Загора, Велико Търново, които също поддържат общински стратегии за асистирана репродукция.

Пенков заяви, че предходната година са утвърдени близо 4 000 заявки за репродуктивна помощ и са родени 906 бебета.

“Девет години държавният фонд за ин витро работи по тази надпартийна национална идея и към този момент имаме родени 7 000 деца “, сподели шефът на Центъра за асистирана репродукция Мария Георгиева.

Кметът Йорданка Фандъков уточни, че премията е за всички, тъй като донорската стратегия на Столичната община се финансира с публични средства, за което има политически консенсус в Столичния общински съвет. С тези средства се финансират ин витро процедури с донорски яйцеклетки, изясни тя. Фандъкова уточни, че досега са кандидатствали 70 двойки, от които са утвърдени 64 и към този момент има девет родени бебета. Тя обаче означи, че срещат проблем с даряването на яйцеклетки.

От Фондация " Искам бебе " благодариха за помощта на страната и на общините за хората с репродуктивни проблеми и за това да се раждат повече деца в България. От организацията означиха, че всеки шести европеец страда от репродуктивни проблеми и има потребност от поддръжка.

Връчването на тазгодишните награди " Ангели на благодарността " беше под патронажа на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя получи като подарък табло със фотоси на деца, родени с помощта на напъните на фондацията, и даде обещание да го постави на видно място в Народното събрание.

" Нека преди Благовещение в доста фамилии да пристигна богатствата новина за по този начин чаканото детенце ", пожела Караянчева. Надявам се ние, политиците, почтено да осъществим своите отговорности към българските гласоподаватели и това е едно от тях - да помогнем на всички, които имат репродуктивни проблеми, и във всяка една българска къща да проплаче едно малко слънчице, уточни тя.

С церемонията по връчване на премиите беше маркиран и 11-ият рожден ден на Фондация " Искам бебе ".

Кулоарите на Народното събрание се извършиха с деца, родени с помощта на напъните на организацията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР