Премиерът Бойко Борисов и канцлерът на Германия Ангела Меркел обсъдиха

...
Премиерът Бойко Борисов и канцлерът на Германия Ангела Меркел обсъдиха
Коментари Харесай

Борисов и Меркел: Западните Балкани очакват от нас конкретни действия и реални резултати

Премиерът Бойко Борисов и канцлерът на Германия Ангела Меркел разискаха идната среща на върха в София за Западните Балкани. Двамата разговаряха в Аахен след присъединяване им в церемонията по връчването на интернационалната премия „ Карл Велики “.

Ангела Меркел дефинира като безапелационен триумф дейностите на премиера Борисов за приобщаването на страните от района към Европейския съюз. „ Темата Западни Балкани не беше елементарен приоритет, само че ти, Бойко, се оправи прелестно и би трябвало да останеш посредник по тази тематика “, съобщи канцлерът.

Премиерът Борисов акцентира, че страната ни ще продължи да работи интензивно, с цел да остане свързаността на страните от района приоритет и при идващите ръководи. По думите му, макар напрежението сред някои страни по обособени въпроси, техните водачи осъзнават огромната цел – Европейския съюз. Министър-председателят означи значимостта на транспортната, инфраструктурната и цифрова съгласуваност на страните от района, с цел да бъдат обезпечени стабилността и просперитета в цяла Европа. „ За мен това би трябвало да вършим - хората от тези страни да усетят, че Европейски Съюз и ние сме с тях ”, сподели Бойко Борисов. Германският канцлер показа изцяло мнението на българския министър председател, че хората от Западните Балкани чакат и желаят съответни и действителни неща за възстановяване на живота им.

В диалога министър председателят сложи въпроса за противоречивите оферти на Европейската комисия в Пакета „ Мобилност “, засягащи българските транспортни превозвачи. Той уточни, че транспортният бранш у нас основава 15% от Брутният вътрешен продукт и страната ни ще губи 16 милиарда лв. годишно, в случай че бъдат признати предложенията за нови регулации. Борисов акцентира, че от тях ще бъдат наранени над 100 хиляди български фамилии, а огромна част от бизнеса, който в главната си част е дребен и междинен, ще бъде доведен до банкрут. Министър-председателят сподели също, че е сложил въпроса по-рано през днешния ден и на президента Макрон, с който са се разбрали да го обсъдят по-подробно в телефонен диалог.

Канцлерът Меркел изрази схващане за терзанията на българската страна и уточни, че би трябвало да се откри задоволително решение за всички страни в Европейски Съюз.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР