Премиерът Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас ще дадат

...
Премиерът Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас ще дадат
Коментари Харесай

Борисов и Ципрас ще обявят началото на изграждането на газовата връзка

Премиерът Бойко Борисов и гръцкият министър председател Алексис Ципрас ще дадат началото на построяването на междусистемната газова връзка сред България и Гърция. Церемонията ще се състои на 22 май от 11.30 часа до с. Кирково, на пътя преди Граничен контролно-пропусквателен пункт Маказа.

Интерконекторът сред двете страни е един от предпочитаните планове за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е извънредно значим и за обезпечаването на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и района на Югоизточна Европа.

Междусистемната връзка ще се свърже с националната газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз " наоколо до гр. Стара Загора и с газопреносната мрежа на "ДЕСФА " С. А. - Гърция в региона на гр. Комотини. Проектът се осъществя от смесеното капиталово сдружение "Ай Си Джи Би " АД, с акционери Българския енергиен холдинг (50%) и гръцкото капиталово сдружение IGI Poseidon (50%). Акционери с равни дялове в IGI Poseidon са DEPA, Гърция и Edison, Италия.

Газова връзка на българска територия е с дължина 140 километра. Предвиденият първичен потенциал на оборудването е 3 милиарда кубически метра синьо гориво годишно, а оптималният на един идващ стадий - до 5,5 милиарда куб. метра.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР