Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев за втори

...
Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев за втори
Коментари Харесай

Борисов и Гешев за втори път се скриха от Европарламента

Премиерът Бойко Борисов и основният прокурор Иван Гешев за повторно отхвърлиха да се явят пред Мониторинговата група за народна власт, съществени права и господство на закона в Европейския парламент. Тя разиска през днешния ден писмените отговори от България за положението на демокрацията в страната и още веднъж остана неудовлетворена, което значи, че процедурата ще продължи. Така страната навлиза в продължаващо наблюдаване от Европарламента, което ще върви паралелно с двойното наблюдение от Европейската комисия за върховенството на правото и по Механизма за съдействие и инспекция.

Както на първото съвещание на 28 август 2020 година, по този начин и в този момент Борисов и Гешев пратиха други лица да ги съставляват, само че този път вместо с вицепремиерката по правосъдната промяна Екатерина Захариева държавното управление се яви със заместник-министъра на правосъдието Евгени Стоянов. Прокуратурата бе показана от заместник-главните прокурорки Красимира Филипова и Даниела Машева. Те не съумяха да отговорят на част от въпросите и по тази причина от държавното управление и Главната прокуратура ще бъдат поискани нови писмени отговори. Представител на Венецианската комисия се изненада от концепцията да се дефинира специфичен прокурор, който да може да проверява основния прокурор. Този човек ще бъде зависим от него и също така има риск да бездейства на поста си. Той заяви, че сходна фигура не е част от международната процедура и определил решението за нейното основаване като " необичайно ".

Съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов изпрати писмо до мониторинговата група преди днешното съвещание, с цел да осведоми евродепутатите за развиването по прокурорската инспекция за аудиозаписа с глас, сходен на този на премиера Бойко Борисов, която стартира точно след негов сигнал, както и за инспекциите за изтеклите в медиите видеозапис и фотоси на кюлчета злато и пачки с евро от спалнята му в държавната резиденция. 

В писмото Иванов показва завършилите без резултат производства и акцентира, че това “ясно демонстрира опит от страна на българската прокуратура да имитира задълбочено и детайлно разглеждане на делото ”. Лидерът на “Да, България ” повдига и няколко значими въпроса, на които съгласно него българската прокуратура следва да отговори, в това число обстоятелството, че държавното обвиняване занапред би трябвало да откри дали гласът от аудиозаписите е на Бойко Борисов, да изследва произхода на златните кюлчета, както и да разпознава и разпита дамата от видеозаписа.  “Липсата на задълбочено следствие по тези случаи, макар огромния публичен напън, е още едно отражение и образец за неналичието на ефикасна отчетност и наказателна отговорност на основния прокурор ”, споделя Христо Иванов.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР