Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев не са

...
Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев не са
Коментари Харесай

Борисов и Гешев пропуснали изслушването в Брюксел заради платен годишен отпуск

Премиерът Бойко Борисов и основният прокурор Иван Гешев не са отишли на чуването в подкомисията на Европейския парламент за обстановката в България, тъй като са били в заплатен годишен отпуск, а правосъдният министър Данаил Кирилов, тъй като е в оставка. Това стана ясно от коментара на Красимир Кънев, ръководител на Българския хелзинкски комитет, пред бТВ.

"Останах малко сюрпризиран, защото го видях по-късно на интервенция в Дупница ", съобщи Кънев по адрес на основния прокурор.

Според него главната цел на срещата е била добиване на информация за ситуацията на България, а не с цел да излезе подкомисията с резолюция или отчет.

Кънев заяви, че главните дискутирани въпроси са били пет: за статута на прокуратурата у нас, за корупцията по високите етажи, за свободата на медиите, за свободата на сдружаване и отношението на държавното управление към Неправителствени организации, за правата на малцинствата и уязвимите групи.

По думите му стана ясно, че публични рецензии не са били отправени, само че остри бележки от страна на евродепутатите не са липсвали.

Отправени са били рекомендации за отчетността на прокуратурата и безнаказаността на основния прокурор. "Депутатите одобриха, че българската прокуратура има два съществени казуса - въпросът с отчетността й пред обществото и беззаконността на основния прокурор ", изясни Красимир Кънев.

Заместник-главният прокурор Красимира Филипова, която е участвала на закритото съвещание, похвалила достиженията на прокуратурата. Протестите у нас били обяснени с това, че са поради триумфите на държавното обвиняване и засегнатите ползи на престъпността.

Външният министър Екатерина Захариева обяснила, че властта търси разговор с протестиращите и като доказателство е предоставена концепцията за ремонт на Конституцията.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР