Премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ са осъдени да платят 5000

...
Премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ са осъдени да платят 5000
Коментари Харесай

Елена Йончева осъди Бойко Борисов и ГЕРБ за 5000 лв.

Премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ са наказани да платят 5000 лв. на депутатката от Българска социалистическа партия Елена Йончева. Това реши арбитър Иво Вътев от Софийския областен съд (СРС) по делото за непозволено увреждане, което Йончева заведе против Борисов и ръководената от него партия, заяви lex.bg.
То е поради две изявления на Борисов в предизборната акция предходната година – на 10 март в Бургас и на 12 март във Варна, в които той споделя, че държавното управление на ГЕРБ е било насила да заплаща милиони за журналистическите изявление на Йончева.
Съдът е приел за потвърдено, че депутатката е претърпяла вреди от първото изявление на Борисов по време на събитие в Бургас, в което той споделя: "Ще ли сте сполучливи публицисти вие, в случай че по няколко милиона страната ви заплаща за едно изявление взето? Питам: Ако за изявление страната България, през една от централите си, заплаща на журналистка за изявленията в чужбина по няколко милиона струвайки, които дори нашето държавно управление беше насила от предходното да доплати ".
Друга негова имитация от събитието, с която съдът приема, че е увредил Йончева, е "бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж – министър председател тогава ", в която е визирана и връзката в предишното на журналистката с някогашния министър председател Сергей Станишев.
Решението на съда е от 17 май. Борисов и ГЕРБ са наказани да платят солидарно на Йончева и разходи за 825 лв.. Нейният иск беше за 20 000 лв., само че не е бил почетен в целокупност. Затова Борисов и ГЕРБ също имат право на разходи. Те бяха представлявани от Марин Марковски и Божидар Терзийски, само че по делото не са били показани доказателства за подписан контракт, както и за осъществено заплащане на хонорар, поради което не им е присъдено нищо.
Пред съда Йончева твърди, че държавното управление в никакъв случай не? е плащало пари за изявленията или за правенето на документални филми и репортажи, а тези изказвания на Борисов са уязвили достойнството, достолепието, престижа, положителното име и репутацията й на държавник. Искът против ГЕРБ е поради това, че Борисов приказва от името на партията.
В хода на делото беше назначена експертиза, която да откри дали в множеството изявления, репортажи и записи от тези предизборни изяви на Борисов, той е споделил тъкмо тези думи. Борисов и ГЕРБ са оспорили, да вземем за пример, че запис на „ Нова телевизия “ е бил инсталиран и по тази причина е неспособен като доказателство.
Съдът е отхвърлил възражението, като любопитно е, че се базира в тази ситуация и на разпитания като очевидец Никола Николов, който работи в пресцентъра на ГЕРБ. В показанията си той самичък е удостоверил, че Борисов е изрекъл тъкмо тези думи в Бургас, поради които Йончева претендира за обезщетение.
В решението си съдът акцентира, че думите на Борисов са били ясно и недвусмислено ориентирани точно към Йончева и публиката е стигнала до този извод, без да се постановат тълкования. Решението на арбитър Иво Вътев може да бъде обжалвано пред Софийския градски съд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР