Премиерът Бойко Борисов и генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле

...
Премиерът Бойко Борисов и генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле
Коментари Харесай

Борисов разгледа изложбата „Мечът на хан Кубрат“ заедно с генералния директор на ЮНЕСКО

Премиерът Бойко Борисов и генералният шеф на ЮНЕСКО Одре Азуле разгледаха изложбата " Мечът на хан Кубрат " в Националната художествена изложба .

Премиерът Борисов срещна Азуле с част от историята на меча и пръстена на хан Кубрат . По думите му в меча на хан Кубрат се съчетават хубост и огнен дух , а в оня исторически миг, е бил " инструмент за решение на интернационалните връзки ". Една нация има мощ, когато духът и огненият меч се кръстосат , сподели още той. Красотата на меча се е запазила по-добре от силата му, уточни Азуле.

По думите на Борисов с " Ермитажа " ще бъде разисквана опцията за отливка на меча, с цел да може страната ни да го подарява на хора, отличени в региона на културата и образованието. " Благодаря, че откакто разпоредих на министъра на културата, приказвах и с президента Путин, когато бях там, българите имат опция да видят пръстена и меча на хан Кубрат ", добави още той.
 пресцентър, Министерски съвет
Премиерът Борисов подсети за делото на хан Кубрат и за смисъла на снопа, наследен от него, символизиращ съединението . Това е единственият излаз на една нация да бъде сполучлива, акцентира Борисов и подсети, че Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз също е минало под мотото " Съединението прави силата ".-->

В галерията е показан и пръстенът на хан Кубрат с монограм. Пръстенът и мечът са част от богатство, намерено през 1912 край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в покрайнините на днешния град Полтава, Украйна. Цялата находка се състои от към 800 златни и сребърни предмети.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР