Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов откриха сезона

...
Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов откриха сезона
Коментари Харесай

Горанов с предупреждение за 1 януари 2021

Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов откриха сезона на обществените срещи след близо тримесечна пауза поради ковид. Те организираха спор в Института за дясна политика, а в края на диалога министър-председателят разгласи, че предстоят поредност от сходни срещи с разнообразни организации.

Не можем да се сърдим на хората. Всеки обича да е гратис. Но такава дума " гратис " няма. Трябва да вземеш отнякъде. По-бедните стават още по-бедни, в случай че не вземеш от по-богатите. Моята баба споделяше: " Учи, дете, да не работиш ". Това беше лозунгът до 90-та година в социализма. Да учиш, с цел да не работиш. Ние сме дали 51 милиона за образованието, разяснява Борисов преди началото на диалога.

Трудно се отстояват десни политики в този момент. Подложени под напрежението на ковид и натиска доста държавни управления вършат нелепости. Вкарват в спирали стопанските системи си. COVID-19 си е реалност, означи още той.

Борисов разяснява, че е значимо да има естествена политическа конюнктура, тъй като никой няма да влага там, където има неустановеност и неустойчивост.

Финансовият министър Владислав Горанов означи, че подобаващата конкурентна среда и квалифицирани хора са били едни от акцентите в икономическата стратегия на държавното управление.

Участниците във форума питаха ще има ли нови браншове с диференцирано Данък добавена стойност, ще има ли нови ограничения за бизнеса, ще се продължат ли инфраструктурните планове. Според тях, в случай че по време на ковид коли за спешна помощ са летели към лечебните заведения, в този момент те са към банките, където дребният и междинен бизнес, нагледно казано, умира поради забавените заеми.

Борисов им напомни, че те като десни политици знаят, че при рецесия е значима персоналната разпоредителност. Той напомни, че страната не се е отказала от поетите от фиска задължения, а в това време е осигурила в допълнение бонуси за медици, за служители на реда. Само тази седмица дадохме 15 милиона за детските градини в София, в този момент отпускаме 15 милиона, с цел да не се забавят плановете за метрото. Не сме се отказали от огромните планове, в това число за Южната дъга, тунелът под Шипка, съобщи министър председателят.

Остават и ангаминентите към НАТО, добави Горанов и изясни, че не е съкращавал разноски. Даваме си сметка, че в случай че при понижено частно ползване прибавим и изгубено публично ползване, това ще утежни обстановката, сподели министър председателят.

Горанов се съгласи, че кредитните институции се забавят с помощта, чака също по този начин да продължат ограниченията по мораториума. До седмица се чака и старт на инструментите на Фонда на фондовете.

Ако не се навакса с това забавяне и ограниченията не са задоволително гъвкави, може да се окаже, че ще посрещнем 1 януари с доста по-голям напън, предизвести Горанов.

Той напомни, че България е една от страните, която преразпределя минимум от приходите на хората. Даде образец с Германия, където при заплата от 6000 евро, чистият приход е 3700 евро.

Финансовият министър изясни и за какво е срещу диференцирания Данък добавена стойност. Функцията на този налог е друга и когато се промени за някои, това основава накърнено възприятие за правдивост в останалите субекти на пазара, обясни Горанов.

Утре ще се появя аз от някоя партия и ще ти кажа: " Защо не намаляваш Данък добавена стойност на медикаментите, разяснява Горанов тематиката с намаляването на Данък добавена стойност за ресторантьорите. Данъчната система би трябвало да е оптимално елементарна. Ако не плащаш налози, по какъв начин участваш в обществото?, разяснява той.

Преди медикаментите имаме в този момент фитнес залите ", сподели на собствен ред Борисов. По-рано през днешния ден представители на фитнес зали желаеха среща с премиера, с цел да търсят облекчения за своята активност.

По мотив понижената ставка на ресторантьорите, Горанов съобщи, че те напълно са в сивия бранш и че в случай че са отишли при него, с цел да беседват за опциите страната да ги поддържа със субсидиране във връзка с избрани разноски, са щели да получат утвърждението му.

Горанов съобщи и че плоският налог остава. Въпреки че за страната сега е по-изгодно пропорционалното облагане, не е по този начин за хората, добави министър председателят.

Оптимист съм, че преди есента ще сме получили покана за чакалнята за еврозоната, сподели още Горанов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР