Премиерът Бойко Борисов говори пред журналисти след видеоконферентното заседание на

Премиерът Бойко Борисов говори пред журналисти след видеоконферентното заседание на ...

Борисов:Правим 1000 бързи теста на полицаи на КПП и шофьри.

Премиерът Бойко Борисов говори пред журналисти след видеоконферентното заседание на лидерите на Европейския съюз(ЕС).„От ЕК обещаха известни доктори в понеделник да препоръчат мерки за всички държави членки. Към този момент България със своите мерки беше последвана. Изпреварихме всички“ ,каза премиерът "Обсъдихме какво ще се случи последствие, как ще реагира европейската икономика на тази криза. Дава ни се възможност да трансформираме пари от европейските фондове към най-нуждаещите се, не в един, а в три сектора.“, каза Борисов.
1 000 бързи теста ще бъдат направени на няколко групи полицаи от КПП, шофьори на линейки, на градски транспорт.
С тези тестове в рамките на 10 минути се отчита дали има заболявания и дали в организма има антитела. На базата на тези изследвания ще се разбере дали има хора, които са го прекарали, без да разберат. След няколко седмици на същите хора ще бъдат направени отново тестове. Нито една държава в Европа няма необходимото количество тестове. Ние сме поръчали 1 млн. тестове, които ще се използват след пика на заболеваемостта. Германия казва, че ще прави масови тестове през юни.  Всички са категорично съгласни, че мерките, които даваме досега дават възможност да бъде по-плавна кривата на заболеваемостта", каза Борисов.
 

„Утре ще дадем 800 готови облекла от Габрово. Те ще бъдат предоставени на най-нуждаещите се. Най-скъпото наше облекло излиза под 70 лв. с ДДС и става да се носи 50 пъти.“, заяви Борисов.
На днешното заседание, което продължи близо 4 часа, държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС координираха действията си за овладяване на епидемията от коронавирус, както и начините за справяне със социално-икономическите последици от разпространението на заболяването.
Когато става въпрос за пари, и то за много пари, трудно ще се намери решение между по-богатите държави, които вече стават много по-бедни и тези от Централна и Източна Европа. От сега се взе решение за три предложения от Еврозоната.
Друг акцент на заседанието, което за трета поредна седмица се провежда чрез видеовръзка, беше приемането на решение за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Република Албания.
Обсъдени са били иотношенията на ЕС с Турция.
Очаквайте подробности.

Източник: actualno.com