Премиерът Бойко Борисов е в Сараево за участие в Срещата

...
Премиерът Бойко Борисов е в Сараево за участие в Срещата
Коментари Харесай

Борисов се срещна с Ердоган на форума на ПСЮИЕ в Сараево

Премиерът Бойко Борисов е в Сараево за присъединяване в Срещата на върха на държавните и държавните ръководители на страните-участнички в Процеса за съдействие в Югоизточна Европа. Преди началото на формалната вечеря на водачите Борисов имаше двустранна среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Подробностите от специфичните ни пратеници в Сараево - Ирина Цонева и Илия Иванов.

България е основател за основаването на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа, като водещ политически формат за разговор в района.

Основните акценти в диалозите на работната вечеря, която се организира сега, както и на съвещанието на следващия ден ще бъдат ориентирани към усилването на свързаността в региона на инфраструктурата, бизнеса, дигитализацията и връзките сред младежите, които са главните цели на ротационното председателството на Босна и Херцеговина

По време на срещата си с турския президент по-рано довечера министър председателят Борисов съобщи че " Мирът и разговорът са най-хубавите дипломати ".

Двамата разискаха двустранното съдействие и приноса на Турция за преодоляване на мигрантския поток по българската граница.

Борисов акцентира, че Турция е непосреден комшия на България, съдружник в НАТО и основен сътрудник в областите миграция, битка с тероризма, енергийни доставки и сигурност, транспортни коридори, земеделие и отглеждане на животни и сподели, че страната ни ще продължи да се води от правилата на добросъседство, взаимно почитание, тъждество и невмешателство във вътрешните работи.

Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган дадоха висока оценка на активизирането на политическия и икономическия разговор сред България и Турция.

В рамките на форума в Сараево Бойко Борисов ще организира двустранни срещи: с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР