Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Дирекцията за национален строителен

...
Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Дирекцията за национален строителен
Коментари Харесай

Бойко Борисов спира строежа на "Златен век"

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) да спре строителството на постройката " Златен век " на компания " Артекс " в софийския квартал " Лозенец ". Това се схваща от известие до медиите, изпратено от държавната пресслужба.

В него се показва, че на среща при министър-председателя Бойко Борисов кметът на София Йорданка Фандъкова още веднъж декларирала, че разрешението за градеж на постройката " Златен век " е изтекло. Фандъкова поискала от министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова да бъдат подхванати дейности по прекъсване на строителството на постройката.

На собствен ред министър Аврамова уведомила премиера Борисов, че след окончателното привършване на инспекцията на ДНСК са установени основни отклонения при строителството, които дават задоволително учредения за прекъсване на градежа. И въз основата на всички посочени по време на срещата обстоятелства и условия по завършилите инспекции на ДНСК и Столичната община и на докладваното от министър Петя Аврамова и от кмета Йорданка Фандъкова, министър председателят Бойко Борисов разпоредил на ДНСК да работи съгласно своите пълномощия и градежът да не продължава.

Досега седем митинга организираха жителите от кв. " Лозенец " против градежа на над 120-метровата постройка " Златен век " до хотел " Маринела ", като последният беше през вчерашния ден. От началото на градежа е образуван Инициативен комитет (ИК) " Лозенец ", чийто деятели са юристът Никола Вапцаров, общинският консултант Войслав Тодоров и Мариан Башур, живеещ в квартала. За първи път те провеждат жителите на митинг през август 2017 година, когато действително стартира градежът.

Само седмица след приключване на разрешителното за градеж на компания " Артекс ", която гради " Златен век ", на 27 ноември 2017 година инициативният комитет " Лозенец " алармира Регионалната дирекция за Национален строителен контрол-София. На 6 декември 2017 година комитетът изпраща тъжба и до основния проектант на София Здравко Здравков. Техен е и сигналът до ръководителя на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност Цветан Цветанов на 25 май 2018 година

В сигналите си те непроменяемо акцентират, че постройка над 4 пъти по-висока от позволеното от Общия организационен проект на София за този квартал се построява с изтекло позволение за градеж. Не получават отговори от никого, само че се оказва, че екипи на РДНСК-София няколко пъти са правили инспекции на документите на обект " Златен век " и не разкрили основни нарушавания. Това разгласи началникът на ДНСК арх. Иван Несторов на брифинг на след разразяването на абсурда с на ниска цена купени жилища министри и депутати от компания " Артекс ", която е вложител и на постройката " Златен век ".

Според арх. Несторов постройката " Златен век " е законна, тъй като по Закона за устройство на територията изтеклият период на разрешителното за градеж е продължен със заповед на основния проектант на София от 20 септември 2018 година, която, обаче, е за промени в плана на постройката. Началникът на ДНСК се оправда, че няма право да пояснява Закона за устройство на територията и да стопира градеж по противоречив проблем, по тази причина щял да чака мнението на Върховния административен съд дали " Златен век " се строи законно.

Ден преди този момент основният проектант Здравков съобщи, че не е удължавал разрешителното на " Златен век " след ноември 2017 година Столичният кмет Йорданка Фандъкова го поддържа като сподели, че персонално е настояла арх. Здравков да не удължава разрешителното. Но постройката продължава да пораства и строителите към този момент построяват 18-ия етаж от общо 30 по план.

В началото на март т. година инициативният комитет заведе дело в Административен съд-София град против ДНСК. Обвинението е за безучастие, " тъй като не извършват активността си по закон ", изясни юристът Никола Вапцаров от комитета.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новите жилища на ръководещите (110)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР