Премиерът Бойко Борисов е разпоредил да усилим българо-гръцката граница с

...
Премиерът Бойко Борисов е разпоредил да усилим българо-гръцката граница с
Коментари Харесай

Младен Маринов: Засилено е присъствието на полицейски сили по границата с Гърция

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил да усилим българо-гръцката граница с наличие на жандармерия, полицейски сили и "Гранична полиция " - ситуацията е под надзор. Това сподели министърът на вътрешните работи Младен Маринов в изявление за БНР.

,,Следим с паника събитията в Гърция. Към момента там има известно напрежение във връзка с група мигранти, които желаят да тръгнат по пътя към Северна Македония, оттова към Западна Европа. Предприели сме ограничения по увеличаване на територията към границата с "Гранична полиция ", в това число сили на жандармерия, които работят в дребните обитаеми места по българо-гръцката граница с подготвеност за реакция при вероятно доближаване на такива групи'', уточни той.

Той дефинира обстановката в Гърция във връзка с мигрантите като комплицирана.

,,Знаете, че там има огромен брой мигранти, които са ситуирани по островите и по други бежански лагери. Най-вероятно все още има усложняване, защото те към този момент стартират да правят противозаконни дейности, да вършат опити да продължат пътя към Западна Европа. Това е обезпокоително в действителност и ние би трябвало с всички сили и средства да сме подготвени за реакция при рецесия, тъй че да не допуснем прекосяване през наша територия'', съобщи вътрешният министър.

Той посочи, че сред България и Гърция няма защитно оборудване и по тази причина там се разполагат гранични служители на реда, техника за нощно наблюдаване, термовизионни камери и сили на жандармерия.

,,Имаме създаден проект за деяние при рецесии. С вицепремиера Красимир Каракачанов сме в контакт във връзка с потребление на армията в избрани обстановки. Знаете, че законът го разрешава. Всяка сряда всекидневно докладваме на премиера информацията'', разяснява вътрешният министър.

По думите му се регистрира наклонност опитите за прекосяване на мигранти да се ускоряват и да стават повече, в сравнение с тези от Турция, като все още има данни за 600-700 индивида. Маринов обърна внимание, че това е неточна информация, защото те непрекъснато се движат и могат да станат и повече.

Според него метеорологичните условия играят основна роля по връзки на мигрантския напън.

Министърът разяснява и построяването на площадки за бежанци:,,По отношение на тези площадки, това не са бежански лагери, а построени уреди които при нужда и вълна да можем тези хора да ги настаним, с цел да са под надзор и да правим съответните процедури с тях и в това време да са покрай границата, с цел да можем да използван системата по връщане'', посочи Маринов.

Във връзка с ситуацията на българо-сръбската граница, той разясни, че там също има увеличаване на патрулите, които се назначават от "Гранична полиция ".

,,Имаме надлежно много арестувани лица, които вършат опит да преминат от България към Сърбия'', добави Младен Маринов.

По думите му ситуацията в София е доста по-спокойна.

,,И сами може да видите, че наличието е доста по-малко. Голяма част от тях са настанени в центровете, както на Държавна организация за бежанците, по този начин и в центровете на миграцията'', сподели още Младен Маринов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР