Премиерът Бойко Борисов е предложил на македонския премиер Зоран Заев

...
Премиерът Бойко Борисов е предложил на македонския премиер Зоран Заев
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Посещението на премиера в Русия не е по спешност

Премиерът Бойко Борисов е предложил на македонския министър председател Зоран Заев общи дипломатически представителства на България и Македония в някои страни, по сходен модел на скандинавските страни.

Двамата министър председатели са в Рим във връзка честванията на 24 май. За първи път представители на България и Македония почитат взаимно паметта и делото на светите братя Кирил и Методий. Днес е планувана визита на българския министър председател при папа Франциск.

Борисов и Заев за първи път дружно пред гроба на св. Кирил

Външният министър Екатерина Захариева дефинира като "историческо " взаимното честване от България и Македония на 24 май в Рим.

Възможно е България да разреши на Република Македония да употребява българските дипломатически представителства в чужбина,

където съседката ни няма свои, сподели Захариева във връзка диалозите на Борисов и Заев. Това ще е следващ знак за доближаване, разяснява тя в изявление за Българска национална телевизия.

По мотив идното на 30 май посещаване на Бойко Борисов в Русия, Захариева напомни, че министър председателят Борисов и президентът Путин са провели телефонен диалог преди към 2 месеца.

Борисов отива при Путин в Русия на 30 май

Борисов приказва с Путин за АЕЦ „ Белене “

"Отдавна се координират президентството в Русия и Министерският съвет. Все отново трябваше да се откри дата.

Това посещаване се координира от дълго време. Не е по неотложност ",

сподели Захариева и добави, че ще се разискват тематики, свързани с двустранните връзки, стопански и енергийни.

"Какво стои зад българския завой в енергетиката " ,

разяснява в днешния си брой съветският в. "Независимая газета ". Според изданието московските анализатори не показали необикновен възторг във връзка визитата на българския президент Румен Радев в Русия тази седмица, тъй като са "донякъде разочаровани " от дейностите на българските управляващи, "погребали през 2009 година съветския план "Южен поток ", на който Москва разпореждаше специфични очаквания ".

Очертава се България "да смени своя курс, що се отнася до енергийните, а и освен до енергийните проблеми ", се показва в обявата. Цитира се Московският център "Карнеги ", съгласно който българското общество и политическият хайлайф са "много разочаровани от това, че почтено и усърдно са следвали условията на евроатлантическата взаимност, ограничавайки връзките с Русия, само че не са получили от Запада никакво обезщетение за така виновното си държание ".

"Независимая газета " дава за образец плана за създаване на АЕЦ "Белене ", след който Западът оставил България "сама със скъсани контракти, интернационалните арбитражни процеси и погашение на обезщетение ".

Но българското "разочарование най-вероятно е единствено част от отговора. Основното е, че последователно се трансформира силовият баланс, ослепителен образец за което са измененията в политиката на Съединени американски щати в света. Русия повече или по-малко сполучливо се противи против наложените наказания. Между Европа и Съединени американски щати се обрисува значително разединение във връзка външната търговия и двата международни стопански центъра в действителност са на ръба на комерсиална война. С други думи, светът става многополюсен и в тези условия европейските политици стартират към този момент повече да мислят за ползите на личните си страни. Това надали ще провокира раздробяване на Европейски Съюз или на НАТО. Но както сочи визитата на Румен Радев, центробежни трендове съществуват ", прибавя съветският вестник.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР