Премиерът Бойко Борисов е на визита в Прищина днес, където

...
Премиерът Бойко Борисов е на визита в Прищина днес, където
Коментари Харесай

Борисов призова Косово и Сърбия да подпишат споразумение за взаимно признаване

Премиерът Бойко Борисов е на аудиенция в Прищина през днешния ден, където се срещна с косовския си колега Рамуш Харадинай. 

" С премиера на Косово обсъдихме разширението на контактите, изключително в сферите на стопанската система, енергетиката, вложенията и туризма. Показателно за напредъка на промените в Косово е създаването на правна рамка за отбрана и гарантиране на правата на малцинствата ", излиза наяве от профила на Борисов във Фейсбук след срещата.

" България е заинтригувана в тази област, тъй като съществува общественост от косовски жители, деклариращи българско съзнание ", съобщи той.

Без съглашение за взаимно признание сред Белград и Прищина, Косово и Сърбия няма да бъдат признати в Европейски Съюз, съобщи министър председателят, представен от bTV. 

Борисов се срещна и с президента Хашим Тачи и го предложения да взе участие в срещата на върха в България през май.

" Мога единствено да кажа, че в случай че не го подпишете, в случай че не извършите това съглашение (б.р. за взаимно признаване), нито Косово, нито Белград ще видят Европейски съюз ", изтъкна Борисов. Той беше безапелационен, че това изискване няма по какъв начин да бъде заобиколено и касае освен Косово и Албания, само че и Македония, която има спор с Гърция за формалното си название.

" Ние работим за признаването на Косово от Русия, това ще бъде основно и за определяне на обичайно положителни връзки със Сърбия в района ”, сподели президентът на Косово Хашим Тачи, предава още bTV. Тогава съгласно него страната ще бъде приета и от Сърбия.

Косово е самостоятелна от 10 години, само че не е член на Организация на обединените нации. Призната е от 116 страни, в това число и от България. Затова Борисов беше награден с медал за самостоятелност. Държавният глава Хашим Тачи е подчертал, че оценката е за заслугите на министър-председателя за свободата и независимостта на страната.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР