Премиерът Бойко Борисов е на официално посещение в Обединените арабски

...
Премиерът Бойко Борисов е на официално посещение в Обединените арабски
Коментари Харесай

Премиерът Борисов се срещна с престолонаследника на емирство Абу Даби

Премиерът Бойко Борисов е на публично посещаване в Обединените арабски емирства. Утре Борисов и водената от него делегация ще дойдат в Египет. В първия ден от визитата си в Обединените арабски емирства министър-председателят Бойко Борисов се среща с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ Въоръжените сили шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.

Знаем доста за вас персонално, за страната ви, поздравявам ви с добре пристигнал, съобщи престолонаследника на Абу Даби шейх Махамед Бин Зайед Ал Нахаян на премиера Бойко Борисов, посрещайки го в двореца си в столицата на ОАЕ. От все сърце бих желал връзките сред нашите две страни да се развиват и укрепват, сподели още шейх Мохамед. Борисов благодари за гостоприемството и запитан, изясни на шейха работата, която България е свършила по време на 6-месечното председателство на Съвета на Европейски Съюз с акцент - продължение на европерспективата пред страните от Западните Балкани. Борисов подсети признатата Софийска декларация, която препотвърждава уговорката на Европейски Съюз към 6-те страни от Западните Балкани и означи, че България е образец за етническа приемливост на полуострова, който също е етнически многолик. Според премиера, България и ОАЕ имат стратегически ползи - стопанска система, земеделие, строителство, технологии, военна индустрия и изрази желанието на България да взе участие в Световното универсално ревю “Експо ” 2020 в Дубай. Двамата водачи разискаха плановете за развиване на трансевропейски транспортни коридори през България, а Шейх Мохамед изрази предпочитание да посети, по думите му, “тази велика страна България ”.

По време на диалозите сред двамата се чака да бъде разисквано развиването на политическия разговор сред двете страни и усилване на ефикасното взаимоотношение в стратегически значими сфери като стопанска система и вложения, защита и сигурност, битката с тероризма, нововъведенията и технологиите. Шейх Мохамед е коронясаният принц на ОАЕ и води договаряния от името на монархията в сфери като енергетика, защита, вложения и политика. Завършил е академията " Сандхърст " във Англия и е член на Върховния съвет за нефт. За 2017 година стокообменът сред България и федералната монархия е 202 млн. щатски $, като износът ни е за 170 млн.

Страната ни изнася най-вече цигари, електронни апарати, арматурни продукти. За 21 години вложенията на ОАЕ в България са 89 милиона евро, което подрежда монархията на 37-о място по мярка на директните вложения в нашата страна. В монархията от Персийския залив живеят 7000 българи - евентуално най-голямата българска общественост в Залива, а и въобще в целия Арабски свят. През април вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри посолство на България в Абу Даби. Между България и ОАЕ има подписани две съглашения: за взаимно признание на шофьорските книжки, както и за взаимна отбрана на вложенията. ОАЕ е третият максимален нефтопроизводител в Персийския залив след Саудитска Арабия и Иран, а годишният Брутният вътрешен продукт, който генерира, е 192 милиарда $.

Настоящето посещаване на премиера Бойко Борисов е първа аудиенция на това ниво в историята на двустранните връзки. В делегацията, ръководена от премиера са още вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов. Това е втората аудиенция на премиера тук. Първата беше през 2014 година, когато Борисов беше тук в качеството си на водач на политическа партия ГЕРБ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР