Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че бизнесът може да издържи

...
Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че бизнесът може да издържи
Коментари Харесай

Правителството предложи около 2 млрд. лв. от бюджета за икономически мерки

Премиерът Бойко Борисов е безапелационен, че бизнесът може да издържи известно време, до момента в който траят рестриктивните мерки

© Юлия Лазарова Правителството ще задели към 2 милиарда лева от бюджета за пакета от стопански ограничения, които стартира преди дни. Най-голямата част от тази сума е за механизмът за вдишване на 60% от брутната заплата на работещ в обиден бранш - над 1 милиарда лева, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов. Мярката беше посрещната от бизнеса със смесени усеща, а една от аргументите е, че адресира доста дребна част от засегнатите компании.

ББР - с нов запас от 700 млн. лева

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики С други 500 млн. лева ще се капитализира Българската банка за развиване за портфейлни гаранции към комерсиалните банки. Първоначално беше оповестено, че една част от сумата ще е за дялови вложения само че този втори инструмент събра толкоз доста рецензии, че очевидно държавното управление се е отказало от него. Но пък направи усещане анонсът на финансовия министър Владислав Горанов, че ще бъде засилен административният потенциал на банката, в това число и управлението й.

Според него през ББР ще могат да се подсигуряват кредитни портфейли на комерсиалните банки за към 2 милиарда лева. Горанов съобщи, че в случай че е належащо, държавното управление има подготвеност да усили капитала на ББР в допълнение.

Новост е ресурсът от 200 млн. лева, които през ББР ще бъдат ориентирани към комерсиалните банки за безлихвени, обезпечени потребителски заеми в размер до 1500 лева Такива заеми ще могат да получават единствено хора, които са излезли в неплатен отпуск поради затворената компания и по-късно ще се върнат на работа. Така общата сума, с която ще бъде капитализирана ББР нараства до 700 млн. лева

Заради отлагането на налог облага бюджетът няма да получи през идващите три месеца 600 млн. лева

Премиерът разгласи и че за спомагателни хонорари на хората, които са на първа линия като медицински служащи, военни и служители на реда, ще са нужни спомагателни 500 млн. лева

За великденски надбавки на пенсионерите с ниски приходи се заселят 50 млн. лева, само че това е общоприета процедура години наред и мъчно може да се назова антикризисна мярка. Така общата сметка на спомагателните разноски от бюджета за спешни ограничения поради ковид набъбва до 2.5 милиарда лева

Не знаем какъв брой ще е рецесията

" Стопанско икономическия живот на страната е артерия, която не би трябвало да се прекъсва ", съобщи Борисов и уточни, че по тази причина той и държавното управление се пробват да обезпечат опция да се върви на работа от множеството хора. " Няма кой да каже какъв брой ще продължи рецесията, с цел да се вземат най-точните ограничения ", споделя Борисов.

" Моля ви се, от една седмица сме в рецесия! Дайте да не истерясваме за три дни. Ако се наложи, ще предприемем всички нужни ограничения. Нека всеки предприемач си направи сметка дали с лека ръка ще се откаже от чиновник ", разяснява пък Горанов.

За кой са безлихвените заеми

Осигуряването на безлихвени заеми за хора, чийто компании са прекратили активността си, ще бъде подсигурено с 200 млн. лв.. При оптимален размер на заемите от 1500 лева това значи, че подобен ще могат да вземат към 133 хиляди индивида. В същото време единствено в ресторантьорския и туристическия отрасъл оповестиха, че ще бъдат наранени над 200 хиляди души.

Важно изискване за приемане на безлихвения заем е съответния човек да бъде в неплатен отпуск и да остане на работа във компанията си. За хора, които са били съкратени към този миг наподобява, че такива средства няма да могат да се употребяват, а те ще би трябвало да се насочат към бюрата по труда.

Субсидирана претовареност

Според министър председателят Борисов посредством схемата за опазване на работните места, посредством която страната ще поеме 60% от брутните заплати на служащите в затворените компании, ще бъде обезпечен запас от 1 милиарда лева За приемането на тези пари обаче има спомагателни условия. Така да вземем за пример работодателите би трябвало да обезпечат останалите 40% от заплатата на чиновниците си, макар че сдружението им не действа. Помощта може да бъде единствено за период от 3 месеца, като по-късно компанията няма право да редуцира служащия в идващите 3 месеца.

" Предложените ограничения са съответни на обстановката. Въпросът е по какъв начин тъкмо ще се приложат. Конкретно за схемата за финансиране на 60% от брутната заплата за служащите би трябвало да се види кой и по какъв начин ще може да се възползва от нея, откакто държавното управление утвърди мярката. Иначе посредством нея се обгръщат чиновниците, чийто работни места са в риск. А посредством безлихвените заеми се обгръщат останалите, които са в неплатен отпуск заради спряла активност на компанията ", счита Калоян Стайков от Института за пазарна стопанска система.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР