Премиерът Бойко Борисов е безспорен лидер и прави висш пилотаж

...
Премиерът Бойко Борисов е безспорен лидер и прави висш пилотаж
Коментари Харесай

Теменужка Петкова похвали Борисов: Той прави висш пилотаж в геополитиката на Европа и Русия

Премиерът Бойко Борисов е неоспорим водач и прави върховен пилотаж в геополитиката на Европа и Русия, съобщи в " Беновска пита " по Канал 3 енергийният министър Теменужка Петкова в диалог с водещата Илиана Беновска за правилата и компромисите на върха.

За правилата и компромисите на върха
“За правилата и компромисите на върха. Къде Ви е договорът, с който ще заминете в Москва”, стартира диалога Беновска.
Теменужка Петкова отговори, че с цел да стигне до Москва би трябвало да бъде извървян избран път, който минава през избрани решения, с цел да пристигна моментът с контракта.
Визитата на президента Радев в Москва
“Да влезем незабавно в електрическата тематика, енергийната тематика. Вероятно следва посещаване по изказвания от съветското държавно управление на премиера Бойко Борисов в Русия в края на май”, попита Беновска и добави дали българското държавно управление е квалифицирано за такова посещаване и дали ще им стигне времето.
“Как оценявате визитата на българския президент Румен Радев в Москва и неговите енергийни предложения”, попита Беновска.
Теменужка Петкова отговори, че с това посещаване ще даде сериозен подтик за работа на държавното управление на България. " Правителството “Борисов 3” работи доста целеустремено. Още в предходния кабинет на “Борисов 2” се работи интензивно и добре с съветските сътрудници. През 2015 година се организира работна група в енергетиката. В началото на 2016 година се организира междуправителствена комисия сред България и Русия. Резултатите са налице по връзки на връзката с съветското държавно управление.
“Не приземиха ли първо Медведев, а на идващия ден и Путин, българския президент Радев като го посрещнаха с думите: “Добре сте пристигнал, чакаме да пристигна Вашият министър-председател Бойко Борисов”, попита Беновска.
“Безспорно това беше един анонс, че и от страна на изпълнителната власт президентът Путин чака премиера Борисов. Този анонс е подбуден от това, че в България има доста ясно разделяне на управляващите и изпълнителната власт е тази, която взима значимите решения и носи отговорност. Това е мотивът и учредената причина да тези реплики към президента Радев”, отговори министърът на енергетиката.
“Казахте, че Румен Радев е дал може би подтик на руско-българските връзки, а и да не забравяме, че остарелият президент го избраха за още един мандат и може би ще има нововсти в съветската политика и руско-българските връзки. Какъв подтик даде летецът? Той съумя ли да вдигне изтребителя?”, попита Беновска за президента Румен Радев.
" Тласъкът изключително в региона на енергетиката е даден доста от дълго време в границите на предходните мандати на премиера Бойко Борисов ", отговори Теменужка Петкова. Министърът на енергетиката съобщи още, че имаме стратегическо партньорство с Русия във връзка с доставките на природен газ, в региона на електроенергетиката, атомната енергетика. Всяка една аудиенция и мотив за връзка е значим.
Ще има ли “Български поток”?
“Румен Радев заяви предложение, евентуално свое, или кажете в случай че е обсъждано с Вас и премиера Борисов да има “Български поток” по дъното на Черно море сред Русия и България”, попита Беновска.
Теменужка Петкова отговори, че сходна версия за “Български поток” не е обсъждана. Президентът Румен Радев е осведомен с плановете, по които работи българското държавно управление: концепцията на създаване на газоразпределителен център на територията на България, което предложение се употребява с изключителната поддръжка на Европейската комисия. За държавното управление е значимо България да остане фактор на газовата карта на Европа.
“Южен поток”
“Но ние не осъществихме “Южен поток”, а това разгневи президента Путин още в предходния му мандат и при срещата му с Румен Радев той не го скри”, продължи Беновска.
Теменужка Петкова изясни, че планът “Южен поток” е спрян през юни 2014 година, поради нарушавания в законодателството в региона на публичните поръчки и неналичието на извършен търг за изпълнителен на този план. Това е повода, която Европейска комисия посочи в своя публична преписка до българското държавно управление на Пламен Орешарски.
“Новият остарял канцлер на Германия Ангела Меркел даде заден след визитата си при Путин и заприказва за възобновяване на “Южен поток”, попита Беновска.
Всеки един план и всяка една опция, която ще докара до сигурност на доставките, на диверсификацията, на енергийната сигурност на Европа е ясно съзнателен приоритет за всички, по тази причина няма нищо изненадващо в позицията на канцлера Меркел, уточни Теменужка Петкова.
“Но Путин е към момента ядосан на предлагането на “Български поток” от страна на Румен Радев. Путин се подсмихна леко иронично и добави съществено или на смешка, че не се знае от кое място ще минават потоците на “Турски поток”, нещо което ние желаеме да минава през нашата територия и разчитаме това да бъде сериозен източник за газовия хъб, за който говорихте преди малко”, попита Беновска.
Теменужка Петкова съобщи, че преглеждаме съветския газ несъмнено като един от вероятните източници за доставка на природен газ, наред с природния газ от Каспийския район. Изпълнителната власт се надява надълбоко в Черно море да бъдат открити находища от природен газ. Работи се интензивно по построяването на интерконектора със Сърбия, а този с Румъния към този момент е реалност.
Всички тези планове ще бъдат в основата на газоразпределителния център. Един от вероятните разновидности за либерализацията на природен газ е газта от Русия, добави енергийният министър Теменужка Петкова.
“При посещаване на министър-председателя Борисов при президента Путин това ще бъде една от доста значимите тематики, от които Русия чака да реализира мечтаното от нея”, отвърна Беновска.
Теменужка Петкова смята, че съветските ни сътрудници са доста добре осведомени с изискванията, които има Европейска комисия и знаят, че е в полза на всички да се развива пазарът на природен газ и да има сигурност при доставките.
Престоящата аудиенция на Бойко Борисов в Русия
“Борисов ще бъде в Русия и в качеството на представляващ председателството на България на Европейски Съюз, тъй че може би тук има друга свръхзадача – посредством Бойко Борисов да се слагат по явен и категоричен метод въпросите за газовото императорство на Русия в Европа”, попита Беновска.
Темата, обвързвана с енергетиката, ще бъде съществена, не отхвърли Теменужка Петкова. Председателството на съвета на Европейски Съюз от страна на България е извънредно преимущество и опит. То несъмнено е сполучлива, а отзивите от него са отлични.
В София се организира историческа среща на върха за Западните Балкани. Премиерът Борисов е неоспорим водач и неговият глас се чува на всички места. Никой не би трябвало да подлага на тези триумфи на подозрение, тъй като звучи комично, когато някой като Корнелия Нинова се пробва да омаловажава резултатите на Борисов.
“Взимайки образец от ролята на Борисов като обединител на Западните Балкани с тежката задача да обезпечи инфраструктурната, културната и ценностната съгласуваност, ролята на Борисов като живата връзка сред Ердоган, Турция и Европейски Съюз дали няма да се натовари с още една ос, с ролята на живата връзка и носителя на новите хрумвания Европа-Русия с това посещаване при президента Путин”, попита Беновска.
Според Теменужка Петкова, министър председателят Борисов е потвърдил по неоспорим метод, че това, което се случва е върховен пилотаж в интернационалната политика, той може да се оправи самоуверено с всяка една задача.
Санкциите на Европейски Съюз против Русия
“Знаете ли, че се приказва за налагане на нови наказания на Русия от Европейски Съюз, може би Путин разчита, че посредством намиране на общ език и ползи сред България и Русия, Борисов да докара до нов звук на разговора на дейностите сред Русия и Европа”, попита Беновска.
България постоянно е подкрепяла политиката на Европейски Съюз и е стояла един до друг с европейските сътрудници. Този развой оказва въздействие върху икономическата политика на целия Европейски Съюз и Русия, съобщи Петкова.
“Непосредствено след срещата ЕС-Западни Балкани под патронажа на Бойко Борисов, безусловно на идващия ден на Виенския стопански конгрес направи една загрявка на тематиката Русия и застана на много ясни позиции, че ние сме пронато и евроориентирани, само че сме свързани културно, исторически, прочувствено с Русия и това не е за занемаряване. Какво подсказва той в енергийната сфера, къде виждате подобие на правилата и компромисите”, попита Беновска.
В енергийната сфера България е извлякла своите поучения обратно във времето, изясни Теменужка Петкова. Предстои въз основата на положителното партньорство и прахматизма да успеем да реализираме такива цели, които пазят в оптималната степен националните ни ползи, само че при прецизно съблюдаване на европейските правила.
АЕЦ “Белене”
“Диктуват ли нашите национални ползи да махнем ветото върху АЕЦ “Белене” и вероятно да притеглим под някаква форма присъединяване на Русия в реализирането на този проект”, попита Беновска.
АЕЦ “Белене” стои доста от дълго време като централна тематика в българската електроенергетика. Дошло е време да се вземе прагматично решение, съобщи Теменужка Петкова. Ситуацията сега е радикално друга. Между 2012 година и настоящия миг има доста сериозна разлика.
През 2012 година нямаха отговор въпросите по какъв начин ще се развие арбитража, ще има ли алтернатива да бъдем наказани. В момента обстановката е следната: притежаваме площадка за АЕЦ “Белене”, в нея са вложени 1,3 млрд.лв. пари на българските данъкоплатци, имаме съоръжение особено за този план и към този момент е платено и доставено на площадката.
Теменужка Петкова изясни, че е внесла предложение в Народното събрание, което планува опцията да бъдат обновени дейностите по търсене на опция за реализация на АЕЦ “Белене” при ясни параметри – без държавна гаранция, без дълготраен контракт за изкупуване на електрическа сила и посредством обособяване на активите и пасивите на плана в обособена компания. Очаква се Народното събрание да се произнесе по тази значима тематика.
“А дали българският парламент ще анулира мораториума върху построяването на АЕЦ “Белене” преди визитата на Бойко Борисов в Москва”, попита Беновска.
Теменужка Петкова отговори, че й е мъчно да приказва от името на Народното събрание.
“Ако създадем един консорциум Китай-Русия-България, това няма ли да бъде едно извънредно достижение, освен в българската енергетика, само че и в добавяне на още една мисионерска и политическа роля в биографията на Борисов”, попита Беновска.
Теменужка Петкова съобщи, че следва да разберем дали е вероятен подобен вид, само че би трябвало първо да бъде извършена процедура за избор на стратегически вложители, които да вземат присъединяване в реализацията на този план. Има доста сериозен интерес от най-голямата държавна компания за нуклеарна енергетика в Китай.
Преди броени дни на среща сред Томислав Дончев, Теменужка Петкова и китайкските им сътрудници е препотвърден този интерес. Отговорите на всички тези въпроси ще станат ясни, когато се даде старт на процедурата за стратегически вложител, удостовери енергийният министър. Китай е направил доста съществено изследване за изгодите от градежа на АЕЦ “Белене” и за целия енергиен район.
Сделката за ЧЕЗ
Илиана Беновска пожела на Теменужка Петкова триумф и мъдрост в Москва за правилата и компромисте на върха и попита още какво става със договорката за ЧЕЗ.
“С ЧЕЗ става това, което всички български жители знаят. Последната информация е обвързвана с анкетната комисия в Народно събрание. Законодателството планува сходен вид договорка да бъде утвърдена от Комисия за защита на конкуренцията, КФН, КЕВР. Предполагам, че тече процедура за финансирането на тази договорка.
Не бива да забравяме, че това е процедура, която се организира от Чехия, по чешките закони и правила, а България няма алтернатива за въздейстие”, посочи Теменужка Петкова в предаването “Беновска пита” по Канал 3 и Радио К2 на 27 май 2018 година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР