Премиерът Бойко Борисов договори с грузинския си колега засилване на

...
Премиерът Бойко Борисов договори с грузинския си колега засилване на
Коментари Харесай

Внасяме до 2000 мегавата зелена енергия от Грузия

Премиерът Бойко Борисов контракти с грузинския си сътрудник усилване на транспортните връзки през Черно море с повече фериботи до Варна. Също по този начин, страната ни ще внася до 2000 мегавата зелена сила от Грузия и ще им спомагаме за цифрова съгласуваност.

Министър-председателят съобщи, че поддържа Грузия за обособяване от Украйна и Молдова при присъединението им в Европейски Съюз, както и за участие в НАТО, тъй като са по-напреднали в подготовката си за присъединение към Алианса.
Борисов: Разглеждаме Египет като евентуален снабдител на природен газ
„ Колегата е ръгбист и имахме опция да си поговорим за спорт, имат нашата поддръжка за НАТО и Европейски Съюз. Много по-напред са от Украйна и Молдова. Следва да ги изваят от пакета, извънредно са ни значими, тъй като са събирателно място на осем страни от каспийския регион”, сподели Борисов.

Премиерът уточни, че след усъвършенствания фериботен продан и завършването на Автомагистрала „ Хемус”, ще се върне блясъка на Пристанище Варна.

„ Дали сме си няколко месеца, от 2014 година не съм ходил, тъй като желая да има резултати. По тематиката източно партньорство – сходни фериботни връзки са изведени като приоритет. Второ – цифровата съгласуваност, в случай че не благодарение на Европейска комисия, сами ще стартираме за няколко месеца да поставяме кабела за транспорт на данни, с цел да се употребява от целия каспийски район инфраструктурата на Грузия. Такъв план дава отговор и на нашето законодателство и сме подготвени да стартираме. Трето – което изиска 6 месеца предварителна работа, 2000 мегавата могат да придвижват зелена сила от Водноелектрическа централа под Черно море. Ние сме в европейския енергиен пръстен, ще търсим вложители да работим по тази тема”, разясни Борисов.
България контракти експорт на 500 тона тютюн за Йордания
Министър-председателят на Грузия Мамука Бахтадзе съобщи, че двете страни споделят дълга история на другарство.

„ Грузия и България споделят дълга история на другарство, която датират от епохи. Манастира Бачково е открит от братята Бакориани, източноправославна черква е част от тези близки връзки. Нашите връзки не престават да са мощни и се веселя, че имаме и сполучливо планове през годините. Искаме да продължим и в бъдеще с тази наклонност. Икономическите ни връзки се развиват ползотворно. България е в топ 10 на комерсиалните сътрудници на Грузия”, уточни Бахтадзе

Той съобщи, че пътят на Грузия към Европейски Съюз и НАТО ще отворят още повече благоприятни условия за страната.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР