Премиерът Бойко Борисов днес на практика призна за основателно обвинението

...
Премиерът Бойко Борисов днес на практика призна за основателно обвинението
Коментари Харесай

Борисов призна, че приел условия на БСП за партийната субсидия срещу кворум за бюджета

Премиерът Бойко Борисов през днешния ден на процедура призна за основателно обвиняването на Движение за права и свободи през седмицата, че има съглашение сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия за повдигане на партийната дотация от 1 лев, с което ръководещите са си обезпечили кворум за утвърждението на проектобюджета за 2020 година

" Ние сме били срещу, след референдума да се усилват партийните дотации. Но знаете, в Народното събрание се провокира рецесия – беше прекратено съвещанието на Народното събрание. Няколко пъти приказвах с финансовия министър, с Валери Симеонов, не можехме да създадем кворум да приемем бюджета ", описа Борисов по време на днешното изключително съвещание на кабинета, което бе отдадено на друга тематика - промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Повече за тях четете тук.

След скандал и обвинявания в скрити обединения депутатите в Народното събрание не съумяха да образуват болшинство за размера на държавната партийна дотация за идната година. Предложенията бяха две - дотацията да остане 1 лев на глас на последните парламентарни избори по искане на Министерския съвет и размерът й да бъде 8 лв. на глас, импортирано от Българска социалистическа партия.

За мое най-голямо страдание, сега, в който гласувахме партийните дотации, 30 точки (членове от закона за бюджета - бел. а.) ги минахме за половин час. Сиреч, оказа се, че другите парламентарни групи се интересуват от тази точка единствено в бюджета. За мен бюджетът беше по-голям, тъй като става въпрос цяла година какво ще работи страната, общините и министерствата и заетите в производството хора да бъдат спокойни, разгласи министър председателят.

Той обаче се закани, че няма да смъкна тематиката за партийните дотации вниманието на ръководещите. Възложи разбор на финансовия министър по тематиката, " тъй като в този момент ние на сляпо подкрепихме предлагането на Българска социалистическа партия, с цел да се одобри бюджетът ". Анализът трябвало да обясни от кое място идва цифрата от 8 лева на глас вместо 1 лева, както е сега.

Според него в идната полемика по тематиката трябвало да се откри решение и на въпроса да се дефинира за какви цели може да се харчи партийната дотация - дали ще може от нея да се дават пари за ремонт на църкви, в помощ на заболели деца и пр, каквото правели от ГЕРБ или да се прави телевизия, с което загатна за партийната телевизия на Българска социалистическа партия.

Освен това министър председателят щял да предложи по време на избори всички партии да могат да се изявяват гратис по Българска национална телевизия и БНР.
" Аз тъй като постоянно съм бил почтен с хората желая да повторя за какво приехме този вид – приехме го, тъй като трябваше да си приемем бюджета. Иначе трябваше да си търсим болшинство. Но в този момент ние ще сме водещи в тази тематика. Горанов, в този момент като сме приели бюджета, се заемете с тази работа и да върнем тематиката още веднъж за обсъждане ", заключи министър председателят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР