Премиерът Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република

...
Премиерът Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република
Коментари Харесай

Премиерът публикува във Фейсбук превод на интервюто му за ФАЦ

Премиерът Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г разгласява във Facebook превод на изявлението му за немското издание "Франкфуртер алгемайне цайтунг ".

То е оповестено в днешния брой на вестника, добавя Борисов в обществената мрежа.

Публикуваме цялостният текст:

Политикът, револверът и парите

Личният живот на българския министър-председател Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г се трансформира в тематика от политическо значение. Причината: фотоси от спалнята му. В изявлението той изяснява по какъв начин са се появили тези фотоси.

Въпрос: Г-н министър-председател, едно изявление с държавен началник не би трябвало да се занимава с неговата спалня, тъй като това не визира обществеността – само че нелегално направените фотоси и видеоклипове от вкъщи Ви трансфораха персоналния Ви живот в политически въпрос и в непознатите медии. Казвате, че тези фотоси имат политически подтекст – бихте ли желали да го обясните?

Борисов: Имам доста пояснения за това и някои от тях доближават до 20 години обратно във времето. През последните 10 години ние осъществихме тук голям брой промени, които са неповторими за района. Те включват реформиране на банковата система. Тя в това време е толкоз постоянна, че България бе призната във валутния механизъм ERM II, който е прочут като чакалнята на Еврозоната, и по едно и също време с това и в Банковия съюз, който съставлява общият банков контрол на Европейски Съюз. Едва преди няколко месеца някои олигарси осъзнаха, какво им предизвиках с това. Те успяваха да преодолеят в предишното националния ни банков контрол, само че на европейско равнище това бе невероятно за тях. Банковата ни система в това време е толкоз нормализирана, че незаконните измами и банкрутите на банки, които преживяхме след прехода и когато социалистите бяха на власт в България, са невъзможни. Времето, когато в българските банки можеше да се перат пари, отмина. Банковата ни система е напълно под контрола на Европейската централна банка и Европейския банков орган.

Въпрос: С други думи: Българските банки са толкоз сигурни, че на хората към този момент не се постанова да натрупат пачки с пари и златни кюлчета в нощните шкафчета, както се вижда на фотосите от Вашата спалня?

Борисов: Ще стигнем и до такава степен. Това, което имам поради е, че българските банки понастоящем са толкоз постоянни и деликатно следени, че към този момент няма да има потребност, да ги спасяваме с парите на данъкоплатците. Освен това се борихме с контрабандата на цигари и с това нанесохме вреди в размер на стотици милиони евро на проведената престъпност на Балканите. Тъкмо разбихме незаконна фабрика за произвеждане на цигари Marlboro в село до Пловдив. Освен това предприехме дейности против противозаконното произвеждане на горива, алкохол и други артикули. Така незаконните структури изгубиха стотици милиони евро доходи. Същото важи за хазартния бизнес, който национализирахме, тъй като държавният бюджет бе ощетен с доста пари посредством укриване на налози в тази област. Никой преди даже не би се осмелил да мисли, че това би било допустимо в България, тъй като е в прорез с ползите на авторитетни структури в България.

Въпрос: Значи казвате, че имате доста врагове, които желаят да Ви компрометират, в това число със фотосите от персоналните Ви пространства?

Борисов: Бързате ли? Ще стигнем и до такава степен. Важно е също по този начин решението ни да закупим американски бойни самолети F-16 за съвсем 1,3 милиарда $, с цел да сменим старите руски МиГ-ове. Вече сме ги платили на 100%, тъй че едно бъдещо държавно управление не може да скапе договорката. Така в този момент военновъздушните ни сили подхождат на стандартите на НАТО и могат за първи път да вземат участие дружно със съседите ни във въздушното наблюдаване, което до момента не беше допустимо. Правителството ми понася сега доста удари и поради това, че диверсифицирахме доставките си на природен газ. Сега участваме с 20% в гръцкия терминал за течен газ в Александруполис, който се построява сега. Това ще ни разреши да внасяме в допълнение полутечен газ - от Съединени американски щати, от Катар и откъдето и да е. Така че към този момент няма да има едностранна взаимозависимост от Русия за доставките на газ. Освен това в това време обявихме шестима замаскирани като дипломати чиновници на съветската работа за военно разузнаване за „ личност нон грата “ и ги експулсирахме от страната. И в този момент към фотосите: при циркулиращите от спалнята ми фотоси става въпрос за фотоси аранжирани като по учебник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), където се дава тенденция унищожаването на един човек да бъде реализирано, като се вземат известни за индивида истини, които обаче да бъдат инструментализирани за задачата.

Въпрос: И кой е аранжирал тези фотоси съгласно Вас?

Борисов: За да разберем това, първо би трябвало да знаем, че моята партия „ Граждани за европейско развиване на България “, кратко ГЕРБ, от години печели всички избори. Миналата година спечелихме както европейските избори, по този начин и локалния избор, а социологическите организации, без значение от политическия им подтекст, не престават да ни виждат като най-силната политическа мощ в страната. И по този начин по какъв начин може една персона като мен или една известна партия като моята да бъдат спрени? В учебниците на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) е записано: Трябва да се сътвори „ компромат “, т.е. компрометиращ материал - и то от подобен тип, че индивидът, който би трябвало да бъде обиден, да се отврати от себе си, когато види материала. Този проект се приготвя от години и всичките ми промени единствено подтикнаха още повече враговете ми. И по този начин, преди две или три години, най-вероятно през 2017 година, съм сниман по какъв начин дремя. Някой е съумял да отвори вратата на спалнята ми и да направи фотографията. Но на нея виждате единствено по какъв начин дремя. Това към момента не разпростира планувания от причинителите резултат. Трябваше да се добави нещо, което да отврати хората. Затова сложиха златни кюлчета, пачки пари и револвер в нощното ми шкафче и по-късно снимаха тази аранжировка.

Въпрос: Какъвто и да са скритите аргументи, не би трябвало ли да се тормозим за положението на една държава-членка на Европейски Съюз и НАТО, в която държавният началник може да бъде шпиониран в леглото?

Борисов: Снимката е направена в държавната резиденция, където пребивавам. Отдавна съм разведен и пребивавам самичък. Имам ли любовен живот? Разбира се, че имам. Ако хората ги интересува, мога да го кажа: Аз съм човек с човешки потребности.

Въпрос: Не бихме Ви питали за това в никакъв случай.

Борисов: Можете умерено да го извършите. Въпросът е, че в никакъв случай през всичките години, когато една дама ме е посещавала, защитата не е претърсвала и направлявала чантата й.

Въпрос: Не е ли това необикновено неразумно?
Борисов: Вероятно е било неразумно. Именно поради това на причинителите евентуално им е било елементарно. Една красива жена може доста елементарно да преодолее отбраната ми. Така враговете ми вкараха златото и пачките пари в къщата ми. Снимаха ме, до момента в който дремя и в други моменти направиха фотоси на нощното ми шкафче с пари и злато в него. И по-късно има един видеозапис, който разкрива причинителите. Можете да видите по какъв начин някой минава през къщата ми. Показана е банята, гардеробното помещение и най-после спалнята ми. Там има няколко шкафа, само че индивидът, който е правил видеото, целеустремено отива към нощното шкафче и отваря едно чекмедже, в което се виждат пари и златни кюлчета.

Въпрос: Значи казвате, че жена, с която сте имал връзка, е вкарала това в къщата Ви?

Борисов: (Борисов се изправя, взима дамската чанта на седящата до него шефка на кабинета му). Погледнете тази дамска чанта: Вътре има задоволително място, с цел да съберете дребни кюлчета злато и пачки пари. И тогава ми се обажда дамата и споделя: „ Идваш ли? Чакам те. “. Аз й споделям: „ Изчакай, към момента съм на изявление, пристигам след 15 минути “. Охраната има инструкции да я допусне в къщата ми, и в този момент тя знае, че има 15 минути, през които е необезпокоявана там. След това поставя парите и златото в шкафчето ми, излиза и стартира да снима с мобилния си телефон и още веднъж идва в спалнята ми. Като Мата Хари.

Въпрос: Посрещате ли ли още дами с непроверени дамски чанти?

Борисов: Сега даже не желая да виждам дами. Виждате ли, аз съм сполучлив политик, само че персоналният ми живот е неуспех. Работя по 20 часа дневно, цялото ми време е отдадено на работата, до момента в който враговете ми се пробват да ми пришият кавги. Какво ли не е имало. Твърдят, че владея къща в Барселона, парцел в Лос Анджелис или гръцки остров, където даже сякаш би трябвало да съм умъртвил манекенка. Когато хората погледнат от близко, в никакъв случай не остава нищо от тези обвинявания. В допълнение би трябвало да знаете, че в България от дълго време съществува черен пазар за компромати.

Въпрос: Сигурен съм, че добре познавате този пазар.

Борисов: Да, познавам този пазар. Не за първи път се случва някой да приготви компромати против мен. Преди всички избори съперниците ми се пробват да ме компрометират с измислени истории. Въпреки всичко се учудвам в този случай на причинителите за това какъв брой добре са го натъкмили. Неслучайно приказвам за методите на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Някои от съперниците ми, които работят за президента Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на, са някогашни секрети сътрудници, хора от тази среда или деца на огромни шпиони, офицери на съветската военноразузнавателна работа. И главното предписание на тези служби е, че в случай че вашата цел е считана за почтен човек, би трябвало да създадете противоположно усещане. Ако някой е прочут като почтен служител на реда, го представяте като подкупен. Ако живее непретенциозно, покажете го с пари и злато в благоденствие. И който гледа фотосите и видеото от моята къща, ще признае: пребивавам в елементарни условия. Почти като в казарма. Освен това във видеото се вижда за малко, че в стаята пред спалнята ми има сейф. Той е инсталиран крепко там от преди доста време. Така че, в случай че някой трупаше пари и злато у дома, дали в действителност би ги поставил в чекмеджето на нощното си шкафче - или по-скоро в сейфа?

Въпрос: Г-н Министър-председател, благодаря Ви доста, че бяхте подготвен да говорите за съмнителните фотоси. Позволете ми обаче и въпроси по отношение на външния имидж на държавното управление Ви. Неотдавна Европейският парламент изрази в своя резолюция по отношение на положението на върховенството на закона в България угриженост по отношение на злоупотребата с европейски фондове във Вашата страна.

Борисов: Защото политическите ни съперници с техните политически групи се погрижиха в Европейския парламент да се твърди нещо сходно за нас. Евродепутатите от Европейската национална партия гласоподаваха срещу. Институциите в Брюксел, които се занимават с въпроса не от политическа позиция, а професионално и обективно, като Комисията и службите, не са разкрили неточности при изразходването на средства.

Въпрос: В резолюцията на Европейския парламент също по този начин се приказва за „ последователен отвод “ от страна на България да съблюдава главните полезности на Европейски Съюз и европейските контракти. Това просто агитация на Вашите съперници ли е?

Борисов: Да, това е агитация. Има отчет на Европейската комисия, който е справедлив. Подготвен е от най-хубавите експерти в Европа. Когато те насочат рекомендации, ние ги прилагаме.

Въпрос: Агенцията за битка с корупцията в Румъния, под управлението на някогашната си шефка Лаура Кьовеши  Лаура Кьовеши Лаура Кодруца Кьовеши е родена на 15 май 1973 година В интервала от 15 септември 1995 година до 1 май 1999 година Кьовеши е, издейства десетки присъди против авторитетни обвинени и даже сложи зад решетките тогавашния най-влиятелен човек в страната. В България няма нито една сравнима присъда. Това позволява два извода: Или Румъния е мощно корумпирана страна, до момента в който България е образец за господство на закона; или в България просто няма битка с корупцията, както в Румъния.

Борисов: Г-жа Кьовеши свърши работа, която се прави оценка от всички нас, заради което тя бе номинирана за европейски прокурор с безапелационната поддръжка на България. Но и в България в това време има доста следствия, включително против министри или тяхни заместници, против депутати, кметове и разнообразни олигарси.

Въпрос: Разследвания – само че дефинитивни присъди?

Борисов: Министърът на околната среда и водите беше в ареста три месеца. Процесът против него ще стартира скоро. Вие на Запад постоянно казвате, че правосъдната система би трябвало да бъде самостоятелна. И ние споделяме това. Тогава с какъв инструмент би трябвало аз, като държавен началник, да се погрижа за повече процеси и присъди?

Въпрос: Нека го разгледаме стопански: Имаме да вземем за пример добре документирания случай „ Осемте джуджета “, при който на притежател на българска компания е било отнето имуществото от корумпирана правосъдна система. Ако приблизително огромна немска компания научи за сходни процеси, това може да бъде разбрано само като предизвестие за инвестиция в България.

Борисов: За благополучие немските вложения в България се развиват доста добре. Има над 250 заводи и предприятия единствено в по този начин наречения авто клъстер. Сътрудничеството сред българските институции и Германската външнотърговска камара действа по най-хубавия метод. Мисля, че сега няма нито един проблем с немските вложители в България. Ако някой се включи в противозаконна активност, несъмнено не мога да разясня, тъй като не знам нищо за това. Но знам, че има вложители, които след отварянето на първата фабрика в България са построили и втора, трета, четвърта и пета. Защото са били удовлетворени.

Въпрос: Това лято България претърпя вълна от митинги против Вашето държавно управление. Казвате, че избягалият в Дубай олигарх Васил Божков  Васил Божков Васил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 година във Велинград. Божков е български предприемач, апетитен от стои зад тях. Не е ли засегнатост за множеството хиляди хора по улиците, да ги окачествявате като отдалечено ръководени принадлежности на един изпъден олигарх?

Борисов: Това, че той стои зад тях, го сподели самият олигарх, не аз. Това се потвърждава от записите на телефонните му диалози. Самият той споделя в тях, че ръководи протестиращите. Тези диалози са били законно подслушвани, по заповед на прокурора. Затова честните и непринудено протестиращи с течение на времето в по-голямата си част се отдръпнаха от митингите. Винаги съм приказвал с почитание за протестиращите. През всичките години, през които съм министър-председател, постоянно съм се срещал с стачкуващи, без значение дали са учители, лекари, болничен личен състав, превозвачи или синдикати. Също по този начин постоянно сме намирали решение. И това лято неведнъж споделих, че почитам протестиращите, тъй като правото на митинг е част от демокрацията. Но тези хора нямаха друго искане с изключение на моята оставка, макар че още през март идната година ще има парламентарни избори. Тогава ще бъде взето решението.

Въпрос: Да се върнем още веднъж към външната политика. Германия желае по време на нейното председателство на Съвета на Европейски Съюз да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз със Северна Македония, само че се твърди, че София може да наложи несъгласие и то поради спор за историческата еднаквост на македонците. Няма ли излаз от тази невъзможност?

Борисов: България. Но за мен бе огромна изненада, че неотдавнашната резолюция на Европейския парламент за България повдигна въпроса за хипотетично македонско малцинство в България. В България няма македонско малцинство. Какво македонско малцинство би трябвало да има в България? Не познавам такова. Едва от резолюцията научих, че сякаш има такова. И защото българските социалисти в Европейския парламент поддържаха резолюцията, явно те също смятат, че такова малцинство живее при нас. Вместо да водим положителен спор за европейския път на Република Северна Македония, в този момент се насочваме към напълно друг спор. Трябва да кажа, че това развиване в действителност ме тревожи.

Въпрос: Но нито министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев, нито заместникът му Никола Димитров или други значими политици в Скопие излизат и настояват, че в България има македонско малцинство. Това просто не се случва.

Борисов: Компромис е вероятен. Но също по този начин би трябвало да се познава историята. Българските комунисти и Комунистическият интернационал, следен от Сталинистка Москва, желаеха по идеологически аргументи след Втората международна война да трансфорат принудително българите в Македония в македонци. Българите там бяха принудени да се назовават македонци. Ако в този момент в процеса на присъединение към Европейски Съюз се появят избрани неправилни изказвания и аз не отвръщам, политическите ми съперници ще кажат: Борисов продава българската история и се огъва под натиска от европейските сътрудници.

Въпросите зададе Михаел Мартенс.


Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР