Премиерът Бойко Борисов бързо се пренесе от Велинград, където беше

...
Премиерът Бойко Борисов бързо се пренесе от Велинград, където беше
Коментари Харесай

Борисов: В цял свят знаят колко добри сме, всички ще искат да дойдат при нас

 Премиерът Бойко Борисов бързо се придвижи от Велинград, където беше на обиколка с джипа през днешния ден, в " Техпарк " в София, за да присъства на символичната първа копка на постройката, в която ще се обитава българският суперкомпютър. 

Суперкомпютърът ще бъде част от Европейската мрежа EuroHPC. На церемонията участваха още Росен Плевнелиев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на стопанската система Емил Караниколов, еврокомисарят Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на организациите сътрудници в консорциума " Петаскейл суперкомпютър - България ".

" От най-изостаналите към този момент сме водещи освен на Балканите, само че и в тази част на Европа, тъй като, както знаете, единствено пет такива суперкомпютъра има. Тук ще има офиси на Световната банка, на следващия ден откриваме немски цех в Пазарджик. В целия свят знаят какъв брой сме положителни и, малко да се отпуши стопанската система, всички ще желаят да дойдат при нас``, похвали се министър председателят.

Той напомни по какъв начин с президента Росен Плевнелиев са стояли на дивана в Бояна и един час говорили за  " Технопарка ", а Мария Габриел още тичала по поляните в Гоце Делчев.

" С 16 милиона лв. и България е взела участие, тъй че сме си горди с това, което се случва сега``, сподели още Борисов. Той не пропусна да се обърне към служащите да не строят до 12-ти юли, така като дотогава е ретроградният Меркурий.

На въпрос за връзките му с президента, Борисов сподели: " Никого не атакувам, медиите споделят след това, че воювам ".

Какво съставлява суперкомпютърът

Този суперкомпютър е освен за медицина, за медикаменти, а за всичко. В рамките на час може да направи милиарди интервенции, съпоставения и заключения, сподели Борисов. 

България е една от осемте страни в Европа, в които ще проработи европейски суперкомпютър на международно ниво. Премиерът Борисов даде поддръжката си за този развой още по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година, когато беше проведена интернационална конференция за цифровото бъдеще на Европа.

Премиерът Борисов посочи, че базирането на суперкомпютъра в България ще подкрепи извънредно доста и развиването на автомобилните клъстери, както и секторите просвета и нововъведения. Министър-председателят добави, че сходни планове ще останат в интерес на генерации напред, а за реализацията им страната ни се е конкурирала с цяла Европа. " Да благодарим на Европейската комисия, само че да се знае, че и България съучаства във финансирането и сме горди с това, което започва през днешния ден ", уточни министър председателят Бойко Борисов. Той изрази вяра, че след превъзмогване на последствията от ковид стопанската система бързо ще се възвърне и доста нови вложители ще дойдат в страната ни.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютри, имащи за цел да надградят изчислителната мощност на Европа. Кандидатурата на България беше утвърдена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха определени 8 местоположения, на чиято територия да бъдат построени суперкомпютри. Със старта на приложението на модерното устройство страната ни ще се утвърди като цифров хъб в района. Суперкомпютърът би трябвало да проработи до края на февруари 2021 година

Държавното финансиране в плана, в това число прогнозните оперативни разноски за първите 5 години на употребата, е в размер на 12 млн. евро, а целият план е на стойност към 18 млн. евро.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР