Премиерът Борисов взе поредният рязък завой. Впрочем, засега само влезе

...
Премиерът Борисов взе поредният рязък завой. Впрочем, засега само влезе
Коментари Харесай

Номерът на ориента: Питат ли за корупция, говори за мигранти

Премиерът Борисов взе следващият внезапен завой. Впрочем, към този момент единствено влезе в него и е още на виража, а там центробежните сили са най-силни. България не ще Шенген, изстреля той в Берлин пред евентуално смутеният от маневрата му началник на парламентарната група на ХСС Александър Добриндт.

И по какъв начин няма а е обезпокоен германецът. Незапознат с похватите на Борисов, той ще не ще е запомнил воплите и заклинанията, които българският министър председател сипе от години из цяла Европа, във връзка и без мотив, за животоспаяващата потребност на България от шенгенско протранство и топло мято в чаалнята на еврозоната.

Сега внезапно се разбра, че за отечеството ни Шенген е непотребен и даже нездравословен. Никак неслучайно Борисов акцентира, че с помощта на дружбата му с обичания а цяла Европа деспот Ердоган, България няма никакви проблеми с мигрантите от нешенгенска Турция. И в това време – огромни кахъри с бежанците от шенгенска Гърция. Ерго, влезе ли страната ни в Шенген, чакат ни настъпление и погроми.

На какво се дължи този внезапен завой. Само преди три месеца, при започване на юни, Борисов посрещна холандският външен министър Стеф Блок с декларацията, че за България от Шенген и еврозоната по-важно няма. Обясни и за мигрантите. Нидерландецът обаче, учтиво, само че твърдо отвърна, че мигрантите са едно, а фамозната БГ корупция напълно друго и до момента в който и я отглеждаме, Шенген ще го гледаме единствено на фотография.

Това беше юни. Десет години по-рано Борисов се зарече, че България неизбежно ще влезе в Шенген, а предходната одино спекулираше, че 100 на 100 ще бъдем позволени, даже единствено по въздух.

За юли пък(срещу европейките избори, схваща се) министър председателят даде обещание триумфално влизане и в Шенген, и в чакалнята на еврозоната. То беше ясно, че е невероятно, не се и случи, ни пък върза за изборите.

Сега отново се задават избори. Макар да са локални, един от първите въпроси към ръководещите ще е за следващото проваленото евро заричане. И с цел да е някак си по-авторитетно, Борисов даде предпазен и неприсъствен отговор на въпроса от Берлин. А европейците да се учат на политика.

Хитро ли е? Може би хитровато. За всички фенове на ориенталската политика. С упованието, че ще свърши някаква вътрешнополитическа работа. В наедрял проект обаче, няма по какъв начин да дадеш по антиевропейско обръщение към сътрудници, с изключение на да го направиш с ориенталска артикулация.

Че шенгенското грозде е кисело, кисело е. Че се търсят Орбанистични заемки, това не е ново. Но когато се опитваш да прикриеш най-мащабната корупция в Европейски Съюз с жива стена от мигранти, това е подигравка. На която няма да се смеем ние.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР