Премиерът Борисов се срещна с министъра на външните работи и

...
Премиерът Борисов се срещна с министъра на външните работи и
Коментари Харесай

Борисов се срещна с министъра на външните работи на ОАЕ

Премиерът Борисов се срещна с министъра на външните работи и интернационалното съдействие на ОАЕ шейх Абдула бин Зайед бин Султан Ал Нахаян, съобщи пресцентърът на Министерски съвет.

След като активизирахме връзките сред България и Обединените арабски емирства, е значимо да запазим тази динамичност и да продължим да развиваме ползотворно съдействие.

Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в Министерския съвет с министъра на външните работи и интернационалното съдействие на ОАЕ шейх Абдула бин Зайед бин Султан Ал Нахаян.

Премиерът Борисов дефинира като добра стъпка работата на посолство на ОАЕ в София, което следва да бъде намерено публично по-късно през днешния ден. Министър-председателят посочи, че това основава спомагателни условия за улеснение на двустранния разговор и търговско-икономическото съдействие. 

Според премиера Борисов динамичното развиване на българо-емиратските връзки през последните години се дължи освен на положителната политическа воля за това, само че и на значимата районна роля и значение на всяка от страните и на общия блян към съдействие в необятен набор от области. Само за шест месеца, от октомври 2018 до март 2019, са извършени редица визити, като най-значимото събитие беше публично посещаване на министър-председателя Борисов в ОАЕ, което е и първата двустранна аудиенция на най-високо държавно равнище.

По време на срещата в Министерския съвет министър председателят Бойко Борисов означи също, че Обединените арабски емирства са значим и перспективен външнотърговски сътрудник на България измежду страните от региона на Залива. Министър-председателят уточни преимуществата на страната ни като капиталова дестинация и капацитета на ОАЕ да диверсифицира капиталовия си портфейл у нас. Според премиера Борисов ще бъде от съвместен интерес, в случай че се подхващат повече съответни стъпки в областта на икономическото съдействие, увеличението на стокообмена, взаимоотношението в области като осведомителните технологии, селско стопанство, туризъм, превоз, сигурност и енергетика.

Премиерът Борисов посочи също опцията да бъде извършена и първа сесия на Смесената икономическа комисия. 

Министър-председателят Бойко Борисов насочи поздравления към ОАЕ за семейството на EXPO 2020 в Дубай и благодари за поканата България да взе участие във форума. Премиерът добави, че страната ни работи интензивно за подготовка на българското присъединяване и изрази убеденост, че събитието ще донесе стопански изгоди.

Снимка: Пресцентър  на Министерски съвет
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР