Премиерът Борисов обяви, че подкрепя изграждането на втори кабинков лифт

...
Премиерът Борисов обяви, че подкрепя изграждането на втори кабинков лифт
Коментари Харесай

Швейцарско ножче в гърба на българския зимен туризъм

Премиерът Борисов разгласи, че поддържа построяването на втори кабинков въжен превоз в Банско и в случай че проектът за ръководство и измяната на концесията уточнят точно построяването на оборудването, той персонално ще внесе точката в Министерски съвет. Малко по-късно екологът Андрей Ковачев обществено се ангажира с написването на точката, разкривайки, че точно зелените са вкарали Борисов в следващ собствен проект.

Това разяснява в. „ Труд “.

На повърхността изявлението на министър-председателя звучи разумно. Но както всеки риболовец знае, същински хищните риби обикалят дъното.

Какво тъкмо предлага Борисов и за какво то е нелегално?

Идеята на премиера е в промени проект за ръководство на народен парк Пирин да се запише категорично, че ще се строи обект „ втори кабинков въжен превоз “ – и даже самото трасе на лифта, нанесено в проекта.

Планът за ръководство на народен парк е рамков документ, който регламентира правила, режими и зони в народен или естествен парк. Тоест, проектът задава тенденция какво най-общо може или не може да се построява в избрана зона на парка. Плановете за ръководство, обаче, не са териториално-устройствени проекти – те не съдържат съответни обекти. В историята на България има единствено един проектоплан за ръководство на парк, съдържащ съответен обект – и той неслучайно към този момент над десетилетие си остава проектоплан, който не е признат от Министерски съвет.

Подведен ли е Борисов и с каква цел?

Министърът на околната среда и водите, специалистите от министерството, някогашните министри и даже съдружните сътрудници от Обединени патриоти неведнъж повториха, че проектите за ръководство не съдържат и не могат да съдържат съответни обекти. Следователно, можем да твърдим, че министър председателят е измамен – най-вероятно с SMS или среднощен телефонен диалог с еколози.

Целта на измамата е министър председателят да предложи нещо, което опонира на закона и през партийна тежест, то да бъде наложено от министрите на ГЕРБ върху представителите на Обединени патриоти в Министерски съвет. Следователно, в някакъв миг парк Пирин ще осъмне с изменен проект за ръководство, който съдържа под някаква форма втори кабинков въжен превоз.

Еколозите още на идващия ден ще апелират решението на Министерски съвет пред Върховния административен съд и то ще бъде съборено в границите на година-две. И отново няма да има никакъв кабинков въжен превоз.

Докога по този начин?

Аргументите на Борисов да се изчака още малко, с цел да мине още нещо, не са нови. Подобни тези се повтарят действително още от средата на Тройната коалиция, като рефренът продължава с цялостна мощ и през трите кабинета на ГЕРБ. В клопката на „ още дребното – още нещото “ са всички проекти за ръководство на два от трите национални паркове в България – Рила и Пирин, както и на естествен парк Витоша. Де факто, трите планини с най-хубави условия за развиване на зимни спортове са изцяло блокирани за тази цел.

Борисов пропуща или пък просто не знае, че до приемането на новите проекти за ръководство на парковете, работят старите. Старите са черно на бяло финансирани по швейцарските стратегии за съдействие и изпълнени от неправителствени организации и специалисти с директна финансова обязаност с швейцарското държавно управление. Можем да предположим и същинските цели на основаването им – едва ли конкурентна нам Швейцария ще отдели алтруистично пари и специалисти, с цел да развива българските планини, тъй че да откраднат туристи от швейцарските курорти. Точно противоположното.

Затова, направените от швейцарците документи постановат цялостни забрани за основаването или подновяването на туристическата и спортна инфраструктура в планината, което води и до плачевното положение на оборудванията във Витоша и Рила, както и километричните опашки пред единствения кабинков въжен превоз в Банско. Поръчано – изпълнено.

Тези остарели проекти за ръководство може да останат в деяние и вечно – защото крайните периоди за приемане на новите са просто инструктивни и де факто незадължителни. Тоест, в случай че министър председателят Борисов не стартира да чува личните си министри и специалисти и продължи да се доверява на лобисти на непознати страни, то под негово давление планинският туризъм в България просто ще почине от напреднала възраст.

Буквално.

Изоставаме от конкуренцията

Четири са главните ни зимни курорти, към 200 километра са ски пистите и 90 – лифтовете и оборудванията. За сведение в Чехия курортите са 170, пистите са 7000 километра, а лифтовете – 820.

В Словения курортите са 44, дължината на ски пистите е 1800 километра, а лифтовете – 200.

Съседна Сърбия разполага с 27 зимни курорта, пистите са 189 километра, а лифтовете и оборудванията – 81.

Турция от две години развива голяма капиталова стратегия за три зимни курорта.

Македония влага милиони евро в ски центъра Кожуф.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР