Премиерът Борисов не пропуска възможност да се покаже като благодетел

...
Премиерът Борисов не пропуска възможност да се покаже като благодетел
Коментари Харесай

Коалицията ГЕРБ - ДПС в раздаването на пари за общините

Премиерът Борисов не пропуща опция да се покаже като покровител в общините, които е спонсорирал.

[Министерски съвет] Още по тематиката
С търг за 32 млн. лева Пловдив пробва да навакса с водния цикъл

Обществената поръчка за пречиствателната станция на града се бави поради тъжби
14 авг 2018
Трикът с изчезващия минус в бюджета

Държавните финанси още веднъж са с огромно преизпълнение, а част от остатъка още веднъж ще се похарчи без глобата на Народното събрание
3 авг 2018
Европроектът на ужасите

Ремонтът на водопровода и канализацията на Враца е най-дългият и най-зле плануван план в България и към момента може да банкрутира общината за десетилетия напред
2 авг 2018
Екокасичката ПУДООС ще има още един шеф

С промени в устройствения устав се основава постът заместител изпълнителен шеф
17 юли 2018
ИПИ: Общините са употребявали 10.7 милиарда лева от оперативните стратегии

Созопол и Костинброд са усвоили най-големите суми по отношение на популацията - над 5 хиляди лева./човек от участието в Европейски Съюз
2 юли 2018 Има една порочна скица, която се повтаря всяка година, без значение кой е на власт. Поне един път годишно държавното управление разпределя без никакви пояснения и без никакъв (ясен) принцип големи суми за общините. Това са тип " дарове " за локалната власт, които централната прави всекидневно с цел да поддържа своите кметове, да им даде козове преди локални избори и да се потупа по гърдите пред тамошните гласоподаватели. Тази година първото разпределяне мина на 1 август, като държавното управление отпусна 86.9 млн. лева на 97 общини (без да се броят Пловдив и София).

Няколко неща стават ясни незабавно когато се прегледа решението. Първо, явно кметовете на ГЕРБ печелят лъвския къс от тези пари. Движение за права и свободи обаче, както постоянно, остават любимци на всяка власт. Второ, макар изказванията на държавното управление, че е изработен асортимент на плановете, продължава да наподобява, че те се раздават на политически принцип. И трето, доста пари са отпуснати за към този момент извършени публични поръчки с явен реализатор, което също подухва подозрения за желания. МФ: Има критерии

Според Министерството на финансите аршин за раздаването на парите има, само че той не е обвързван с финансовото положение на общините. Важно е да има подадено искане, къде се намира общината, в какво икономическо положение е и дали към този момент има стартират обект, който би трябвало да се довърши. Предимно, показват от МФ, се финансират инфраструктура, учебни заведения, спортни уреди и храмове.

Постъпили са през годината претенции за 300 млн. лева, задоволени са към 30%, споделят оттова. " Те са отмерено разпределени в Северна и Южна България въз основа на стимулирани претенции, които са постъпвали през годината в МФ. На общини в Северна България са дадени 43.9 млн. лева, а в Южна - 43.1 млн. лева ", споделят от финансите. Те показват, че по този начин се облагодетелства северната част, която е по-слабо обитаема и с по-слабо развиване.

Любимите кметове

Когато през април 2014 година ръководещите тогава Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи разпределиха 20 млн. лева за спортни площадки в разнообразни обитаеми места без конкурс, опозицията от ГЕРБ възнегодува. " Средствата са разпределени непозволено, непрозрачно, в полза на общините с кметове от Движение за права и свободи ", съобщи в пленарната зала депутатът Георги Андонов. За образец той дава дребните общини, към които са ориентирани съвсем всички средства за Благоевградска област.

При настоящето разпределяне, когато картите са в ГЕРБ, същите градове и села на Движение за права и свободи отново печелят. Това не е особена изненада, защото още преди локалните избори през 2015 година, когато ГЕРБ отново бяха на власт, тогавашното разпределяне още веднъж облагодетелства тях и придвижването. Но в този момент Движение за права и свободи е още по-фаворизирано: съвсем идентичен брой общини на двете партии получават пари, а с просто око се вижда, че средствата за Движение за права и свободи са доста повече, сметнати на глава от популацията - в общините на придвижването живеят доста по-малко хора.

Например трите общини Якоруда, Омуртаг и Сатовча, чието общо население е към 50 хиляди души, получават 2.5 млн. лева - колкото получава и една от огромните общини на ГЕРБ - Велико Търново, с двойно повече население. Кирково, с 22 хиляди поданици, също притежание на Движение за права и свободи, получава 1.1 млн. лева

Още на 3 август, преди постановлението на Министерския съвет за разпределението на сумите да бъде оповестено, във фейсбук страницата на Движение за права и свободи - Ловеч, бе обявено защо ще се харчат част от средствата. " Благодарение на оказаното подпомагане от централното управление на Движение за права и свободи и персонално на ръководителя Мустафа Карадайъ в най-скоро време ще стартират дълго чаканите поправки в Ловешко. Сред обектите, които ще бъдат ремонтирани, са улиците " Г. С. Раковски " и " В. Коларов " в село Малиново, община Ловеч, спортната площадка в село Бежаново, община Луковит. Ще бъдат построени и напорни резервоари - 200 куб.м в местността " Сухото езеро " в село Галата, община Тетевен, и 100 куб.м в местността " Рътлака " в село Глогово, община Тетевен ", се споделя в известието на партията в обществената мрежа.

Въпросните обекти в действителност се оказаха в държавния лист.

Пари за определени компании

Отвъд това къде отиват парите не по-малко забавно е по какъв начин се използват. Законът за публичните поръчки дава опция да се организират търгове, без да има обезпечено финансиране за тях. Единственото условие е това да бъде авансово оповестено, с цел да са наясно претендентите. Схемата нормално се употребява, с цел да се пести време - в случай че общината чака в бъдеще да разполага с пари за даден план, пуска процедурата по-рано, минава през всички стадии на разглеждане на предложения, класиране и обжалване, подписва контракт с определената компания и когато средствата са налице, осъществяването може незабавно да стартира. Ако би трябвало бързо да ремонтираш път, това е комфортно. От позиция на претендентите обаче присъединяване в такива поръчки е скъпо (плащат се гаранции) и рисково начинание (може изцяло да пропадне), в случай че не са сигурни, че възложителят в действителност ще може да заплати.

Някои сдружения обаче не се плашат. Още през август предходната година хасковското " Еко традекс груп " е подписало контракт с община Харманли за реорганизация и рационализация на Спортен комплекс " Хеброс " на стойност 4.16 млн. лева В началото на този август обаче държавното управление взема решение да отпусне 4.1 млн. лева на Харманли за въпросния състезателен комплекс и строителството към този момент може да стартира.

Важната детайлност тук е, че " Еко традекс груп " е компанията в основата на разразилия се предходната година скандал " Кумгейт " с депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Накратко - сдружението е измежду главните спечелили при публичните поръчки в хасковския район, а в ръководството му са Величко Минев и първата братовчедка на Добрев - Росица Гаргова. Минев е индивидът - любим на всички ръководещи в Хасково, Севлиево, Горна Оряховица - надалеч преди ГЕРБ, до момента. Според документите на търга компанията би трябвало да е блокирала преди година 150 хиляди лева под формата на гаранция за осъществяването на плана, само че пред " Капитал " Минев изясни, че за задачата се подписват застраховки на контракта, които били доста по-евтини. При по-скъпи поръчки пък се употребила ББР за издаване на гаранции.

По същия метод се случват нещата и при плана за реорганизация на довеждащия тръбопровод от Водноелектрическа централа " Видима " над Априлци до пречиствателната станция за питейни води на Севлиево. Търгът е разгласен през октомври 2017 година с планиран бюджет от 6.6 млн. лева, само че без обезпечено финансиране. След тъкмо три месеца - през януари, е подписан контракт за съвсем 6 млн. лева с ДЗЗД " Стоките ", в което водещ сътрудник е точно " Еко традекс груп ". Сега държавното управление отпуска 4.22 млн. лв. за този план.

В Свиленград пък още от 2016 година има подписан контракт за реорганизация на пътната връзка на автомагистрала " Марица " с индустриалната зона на града. Той е на стойност 2.56 млн. лева, като за реализатор е определена " Европът 2005 " - сдружение, ръководено също от Величко Минев. С постановлението на Министерския съвет от началото на август за въпросната пътна връзка са отпуснати 1 млн. лв.. " Кандидатстваме на всички места, където можем, даже да не е ясно по кое време ще има пари. Във компанията работят над 500 души и би трябвало да им осигуряваме работа ", споделя още Минев.

Друг спечелил от лотарията на държавните дарове е фамилия Тикови - притежателите на " Булфарма " и " Софиямед ", които преди месец купиха ИПК " Родина " за 40 млн. лв.. Тяхното сдружение " Заводски градежи - ПС - Пазарджик " е определено за реализатор за ремонта на СУ " Панайот Волов " в русенската община Бяла на 1 ноември 2017 година Тогава е подписан контракт без обезпечено финансиране, като нужните средства са 3.68 млн. лв.. Сега държавното управление отпуска точно толкоз пари на локалната власт. " Играем доста такива поръчки, на някои места излизат, на други не ", сподели пред " Капитал " Никола Тиков, който ръководи строителния бизнес. Според него сдружението може да си разреши да чака, като разноските му за една година били не повече от 1-2 хиляди лева за лихви.

Ново разпределяне

Тази процедура на дарове обаче ще продължи. Показателно е, че през последните седмици има взрив на такива поръчки без обезпечено финансиране, като съгласно източници на " Капитал " повода е в предстоящото ново разпределяне на спомагателни средства за общините от държавното управление в края на годината - отново преди локални избори.

Кметът на ГЕРБ в Димитровград Иво Димов, който в този момент не получи и лев от 110-те милиона, да вземем за пример е оповестил поръчка за ремонт на улици. Прогнозната й стойност е над 2.7 млн. лева, само че е записано, че няма обезпечено финансиране. Няколко такива процедури за общо 3 млн. лева е пуснала и община Свиленград. Подобни образци има в съвсем всички елементи на страната. Да финтираш Българска социалистическа партия

Българска социалистическа партия е най-пострадала от раздаването - парите за нейни кметове са минимални. Но даже там, където Българска социалистическа партия ръководи общината, парите отиват за дребни кметове от друга партия. Кмет на Гоце Делчев е Владимир Москов от Българска социалистическа партия. Формално общината получава 920 хиляди лева в допълнение от централния бюджет. На процедура обаче нищо от тази сума няма да остане в града, защото цялата е разпределена за близките села, които се ръководят от Движение за права и свободи.

За реорганизация и рехабилитация на улици в Брезница, Буково, Корница и Лъжница ще отидат 700 хиляди лева, а за създаване на две спортни площадки за минифутбол (20/40 м) с изкуствена трева в Брезница и Буково - още 220 хиляди лева

Тази процедура също не е нова. През 2014 година в Гоце Делчев се случва безусловно същото. Тогава на власт е кабинетът " Орешарски ", само че това не оказва помощ на аления кмет на града. По подигравка на ориста ГЕРБ преди време попитаха за какво са ощетени жителите на Гоце Делчев - същите, които и в този момент биват ощетени.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР