Премиерът Борисов и Нанси Шилър, президент на Америка за България,

...
Премиерът Борисов и Нанси Шилър, президент на Америка за България,
Коментари Харесай

До Беларус, Русия и Унгария на Орбан

Премиерът Борисов и Нанси Шилър, президент на " Америка за България ", чиито фондове са насъбрани от българско-американски капиталови начинания - къде е своето и от кое място стартира непознатото в този случай?

[Фейсбук страницата на America for Bulgaria]

Стефан Попов,
За ръководещите правосъдната промяна и тактики са единствено декларативни книжовни стенания за пред Брюксел
Ако измененията в Закон за съдебната власт бъдат гласувани, ще станат обект на интернационалните правосъдни процедури.Предложенията за промени в Закона за правосъдната власт допълват глава " Несъвместимост " с две ограничавания. Според едното магистратите имат право на платена научна и преподавателска активност, " в случай че тази активност не е финансирана извънредно от непозната страна или задгранично лице ". Според втората организации, защитаващи ползите на магистратите (в общия случай сдружения), могат да бъдат финансирани единствено с " членския импорт, имуществени вноски и дарения от техните членове. Не се позволява друго финансиране или даване на имущество под каквато и да е форма ".

Идеята за " непознати " и " свои " в света на донорските интервенции ще наложи дълга върволяк въпроси по дефинирането й. Принципен и категоричен отговор, на какъвто следва да разчита законът, не може да се даде. Свой ли е Европейският съюз? А Световната банка, НАТО или Организация на обединените нации? Повечето организации от този вид имат донорски стратегии за превъзмогване на разликите сред напреднали и изоставащи членове. Как обаче се дефинира свое и непознато в интернационалните организации, на които си член? Най-сигурният метод да си осигуриш ясна формулировка е да ги напуснеш. Ако стоиш вътре, непознатото и своето се преливат в неуместни комбинации.

Отделните страни - членки на Европейски Съюз, също би трябвало да бъдат изключени, защото те са източниците на бюджета на Европейски Съюз. Ако те се окажат изключени, само че съюзът остане " собствен ", законът ще замязя на директива за пране на пари. Ще бъде неразрешено обособени страни да те финансират непосредствено, само че позволено през медиатор - в тази ситуация Европейски Съюз. По същия метод, в случай че страна отвън Европейски Съюз финансира магистрати или техни организации, само че същата страна е член на световна организация като Организация на обединените нации или Световната банка, тя може да ги употребява като медиатор и по този начин да изпира неразрешеното финансиране.

А свои или непознати са Швейцария или Норвегия? Интуицията за смисъла на думата в плана подсказва, че са непознати. Швейцария на процедура не води външна политика, тя е сведена до помощи и акции на Червения кръст. Но има великодушни стратегии за подкрепяне на страни като България, без въобще да се меси - такава е политиката на страната.

България съвсем няма останали непознати донорски стратегии отвън Европейската комисия. Изключение е Фондация " Америка за България ". Този проблем повдига аналогични въпроси. Как да бъде третирана " Америка за България "? Като непознат донор? Това няма по какъв начин да стане. Тя е записана по българския закон за неправителствени организации. Някой може да възрази, че фондът, който ръководи, е американски. И да, и не. Американски е, доколкото е регистриран по законодателството на Съединени американски щати и запасът му употребява съответните данъчни облекчения. Но, от една страна, фондацията има самостоятелен, бих споделил върховен, ръб. От друга, тя е построена върху фондове, насъбрани от интервенции на българско-американски капиталови начинания. Съединени американски щати не си взимат парите назад, а ги оставят за основаване на огромна фондация. Къде е своето и от кое място стартира непознатото в този случай? Как България, която приема стотици милиони подкрепяне, ще изясни на донорите, че са " непознати " за магистратите?

Ако измененията бъдат гласувани, законът ще падне при оборване пред Конституционния съд. Ако никой не го сезира, ще стане обект на интернационалните правосъдни процедури. През това време някои наранени източници на финансиране – от структури на Европейски Съюз през страни като Швейцария до Съединени американски щати, ще стачкуват публично, а държавното управление на България ще се чуди какво да отговори. Докато трае всичко това, България ще се подреди до Беларус, Русия или Унгария на Виктор Орбан, който води маниакална война с Джордж Сорос и Централноевропейския университет. Тази война направи Унгария интернационално приет образец за неудобен в границите на Европейски Съюз произвол. България това ли желае в този момент - преди да стане ръководител на Съвета на Европейски Съюз, да се подреди до Орбан?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР