Премиерът Борис Джонсън се изправя днес пред изпитание в парламента,

...
Премиерът Борис Джонсън се изправя днес пред изпитание в парламента,
Коментари Харесай

Британският парламент решава съдбата на сделката за Брекзит

Премиерът Борис Джонсън се изправя през днешния ден пред тестване в Народното събрание, откакто в последния миг реализира с Европейския съюз договорка за Брекзит, против която се оповестиха неговите съдружници от северноирландската Демократична юнионистка партия, показва " Ройтерс ".

На изключителната сесия - първата работна събота на английския парламент от 1982 година, депутатите ще би трябвало да решат дали да одобрят съглашението. Англия по проект би трябвало да напусне Европейски Съюз на 31 октомври.

Но Джонсън, чиято Консервативна партия няма болшинство в 650-местната Камара на общините, ще се изправи пред надълбоко разграничен парламент, в който съперниците му се пробват да прокарат и пролонгация на Брекзит, и втори референдум. Сред другите варианти е рухване на държавното управление.

Кога ще заседава Народното събрание?

Парламентът ще заседава от 8:30 часа по Гринуич (11:30 часа българско време). Това ще е първата му работна събота от 3 април 1982 година, когато разисква нашествието на Аржентина на Фолкландските острови.

Джонсън ще направи изказване пред депутатите, последвано от 90-минутен спор и гласоподаване. Вотът има за цел да се извърши една част от изискванията за ратификация на договорката за Брекзит. След това до 31 октомври ще би трябвало да бъде прокарано законодателство, с цел да се приключи ратификацията.

Какво ще се разисква?

Брекзит.

Джонсън сподели, че е договорил " страхотна " нова договорка за излизането от Европейски Съюз. Той дефинира вота през днешния ден като избор сред неговата договорка или излизане без договорка. Според други изборът е по-сложен.

Ако бъде утвърдено съглашението, Джонсън ще може да продължи с проекта си за излизане от Европейски Съюз на 31 октомври. Ако бъде отхвърлено, той може да изиска утвърждение за овакантяване на Европейски Съюз без договорка в края на месеца.

Демократичната юнионистка партия сподели, че не може да го поддържа. Опозиционната Лейбъристка партия, Шотландската национална партия и либерлдемократите също обявиха, че ще са срещу.

Ако министър председателят загуби гласуването и не получи утвърждение за " корав " Брекзит, той е длъжен по закон да изпрати писмо до Европейски Съюз с искане за повече време за договаряния, забавяйки Брекзит до 31 януари.

Правителството сподели, че ще се съобрази със закона, само че и че ще изведе Англия от Европейски Съюз на 31 октомври каквото и да се случи. Джонсън не изясни по какъв начин възнамерява да предприеме тези две противоречащи си стъпки.

Ами референдум?

Депутатите, които не са съгласни с метода на Джонсън за Брекзит, може да употребяват съботния спор, с цел да опитат да си обезпечат поддръжка за втори референдум за решението за излизане от Европейски Съюз. Това може да стане посредством корекция в предлагането, което Джонсън ще внесе, и с гласоподаване по нея.

Лейбъристите е евентуално до гласоподават за втори референдум, в случай че той бъде прибавен към препоръчаната от Джонсън договорка, сподели източник от партията.

Макар че това няма да бъде обвързващ ангажимент за провеждането на референдум, в случай че болшинството депутати го поддържат, ще бъде мъчно да се пренебрегва.

Възможни са и други ремонти.

Какво споделят числата?

Премиерът се нуждае от минимум 318 гласа, с цел да бъде сигурна успеха му в 650-местния парламент.

Консервативна партия: Партията на Джонсън няма болшинство и не е единна по въпроса кой е най-хубавият проект за Брекзит. Депутатите консерватори са 288 и се чака, че множеството ще поддържат премиера.

Има обаче една група твърди последователи на Брекзит, които може да се разпалват, в случай че сметнат, че договорката не обезпечава приемлива разлъка с Европейски Съюз. Малко е евентуално групата, която може да стигне до 80 индивида, само че има твърдо ядро от към 28, да гласоподава като обединен блок и е мъчно предвидима.

Демократична юнионистка партия (ДЮП): Нейните 10 депутати са от основно значение за възможностите на Джонсън за триумф. Партията е съдружник на консерваторите, само че сподели, че не може да поддържа договорката за Брекзит.

Очаква се решението на ДЮП да повлияе и на гласуването на някои от поддържащите Брекзит консерватори.

Изгонените консерватори: Джонсън изключи 21 депутати консерватори от партията си през септември, тъй като те не поддържаха проекта му за излизане от Европейски Съюз на 31 октомври със или без договорка.

Бившият министър Амбър Ръд напусна партията поради Брекзит и също е самостоятелна.

Някои може да поддържат договорката му, други е по-вероятно да я отхвърлят и да поддържат пролонгация или втори референдум.

Лейбъристка партия: Лейбъристите имат 244 представители в Народното събрание.

Лидерът Джереми Корбин сподели: " При сегашните условия не можем да подкрепим тази договорка ". Попитан дали ще внесе избор на съмнение, с цел да опита да смъкна Джонсън в събота, Корбин сподели, че уикендът е време за разискване на договорката и останалите въпроси ще са за идната седмица.

Разбунтували се лейбъристи: Те са основни за очакванията на Джонсън. Малка част от депутатите лейбъристи са за Брекзит и са подкрепяли предходни опити за пробутване на договорка.

Друга огромна група от към 20 лейбъристи, които желаят Англия да напусне Европейски Съюз със договорка, също може да поддържат Джонсън.

Други партии: Повечето останали депутати се чака да гласоподават срещу договорката. Сред тях са 35 представители на Шотландската национална партия, 19 либералдемократи и останалата част от по-малките партии или самостоятелните. Шотландската национална партия и либералдемократите споделят, че са срещу съглашението. Някои самостоятелни е евентуално да гласоподават за него.

Предишни гласувания

Парламентът към този момент три пъти отхвърли предходната договорка за Брекзит, контрактувана от предшественичката на Джонсън Тереза Мей.

15 януари – държавното управление загуби с 230 гласа, като Народното събрание гласоподава с 432 против 202 гласа срещу договорката.

12 март - държавното управление загуби със 149 гласа, като Народното събрание гласоподава с 391 против 242 гласа срещу договорката.

29 март - държавното управление загуби с 58 гласа, като Народното събрание гласоподава с 344 против 286 гласа срещу договорката.

Може да се твърди, че Джонсън има по-голям късмет от Мей да получи утвърждение за своята договорка, откакто доста последователи на Брекзит в Консервативната партия наподобяват подготвени да го поддържат, показва " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Една от основните аргументи, заради които Мей не съумя да получи утвърждение от депутатите за своята договорка с Европейски Съюз при три обособени гласувания по-рано тази година, беше, че членовете на така наречен Група за европейски проучвания (ГЕИ) в Консервативната партия гласоподаваха срещу. Смята се, че съвсем всички членове на ГЕИ са подготвени да поддържат договорката на Джонсън.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ускори натиска върху английските депутати, като загатна, че в този момент, когато има договорка, не е належащо ново удължение на периода за Брекзит.

Макар че тази власт е в ръцете на 27-те водачи от Европейски Съюз, неговите мнения, наподобява, имат за цел да показват днешното гласоподаване като изострен избор за английските депутати - сред предлагането на Джонсън и рисковано овакантяване без договорка на 31 октомври. Пълното занемаряване на Брекзит е друга, въпреки и малко евентуална опция, подкрепяна от проевропейските Либерални демократи.

" Ще бъде доста, доста по-трудно, в сравнение с което и да било от гласуванията на Тереза Мей ", счита анализаторът от Лондонското учебно заведение по стопанска система Тони Травърс. " Разликата ще бъде три, четири, пет (гласа) в интерес на едното или другото ", добавя той.

Какво договориха Европейски Съюз и Англия четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (774)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР