Премиерът благодари на архитекта Фикрие Булунмаз и на целия екип

...
Премиерът благодари на архитекта Фикрие Булунмаз и на целия екип
Коментари Харесай

Борисов благодари на арх. Фикрие Булунмаз за реставрацията на Св. Стефан

Премиерът благодари на архитекта Фикрие Булунмаз и на целия екип за усърдната работа по възобновяване желязната черква " Св. Стефан " в Истанбул.

Борисов се срещна с архитекта, под чието управление е реставриран храмът.

" Радвам се, че през днешния ден тя е настоящ православен храм и в нея се отслужват постоянно празнични литургии ", съобщи министър-председателят и благодари на турските управляващи за взаимната работа.

Архитект Фикрие Булунмаз означи, че са се постарали да запазят всички достолепия на църквата " Св. Стефан " в новата структура ".

Тя уточни, че за една година, откогато е открит, храмът е станал притегателно място за доста от туристите, които посещават Истанбул.

По време на срещата проектант Булунмаз подари на министър-председателя картина на желязната черква " Св. Стефан ".

На 7 януари предходната година министър председателят Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган откриха тържествено реставрираната желязна черква " Св. Стефан " в Истанбул. Тя е един от най-значимите български монументи на архитектурата и културата.

Храмът е осветлен на 8 септември 1898 година от Екзарх Йосиф. Тогава постройката, дружно с обзавеждането й, костват на Българската страна към 1 млн. златни лв..

Уникалната сграда от метал, проектирана от арменския проектант Ховсеп Азнавур, е била направена в Австрия от металургичната компания " Вагнер ", а детайлите на структурата са пренесени с железница и са тежали към 500 тона. Били са съединени на място. Дължината на църквата е 32,50 метра, а ширината - 12,50 метра.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР