Премиерът благодари на архитекта Фикрие Булунмаз и на целия екип

Премиерът благодари на архитекта Фикрие Булунмаз и на целия екип ...

Борисов благодари на арх. Фикрие Булунмаз за реставрацията на Св. Стефан.

Премиерът благодари на архитекта Фикрие Булунмаз и на целия екип за усърдната работа по възстановяването желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул.

Борисов се срещна с архитекта, под чието ръководство е реставриран храмът.

"Радвам се, че днес тя е действащ православен храм и в нея се отслужват редовно празнични литургии", заяви министър-председателят и благодари на турските власти за съвместната работа.

Архитект Фикрие Булунмаз отбеляза, че са се постарали да съхранят всички достойнства на църквата "Св. Стефан" в новата конструкция".

Тя посочи, че за една година, откакто е открит, храмът е станал притегателно място за много от туристите, които посещават Истанбул.

По време на срещата архитект Булунмаз подари на министър-председателя картина на желязната църква "Св. Стефан".

На 7 януари миналата година премиерът Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган откриха тържествено реставрираната желязна църква "Св. Стефан" в Истанбул. Тя е един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата.

Храмът е осветен на 8 септември 1898 година от Екзарх Йосиф. Тогава сградата, заедно с обзавеждането й, струват на Българската държава около 1 млн. златни лева.

Уникалната постройка от метал, проектирана от арменския архитект Ховсеп Азнавур, е била изработена в Австрия от металургичната фирма "Вагнер", а елементите на конструкцията са пренесени с железница и са тежали около 500 тона. Били са сглобени на място. Дължината на църквата е 32,50 метра, а ширината - 12,50 метра.

Източник: dnesplus.bg