Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Иран продължава да лъже“ относно

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Иран продължава да лъже“ относно ...

Нетаняху призова Европа да се противопостави на ядрената програма на Иран.

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Иран „продължава да лъже“ относно ядрената си програма и призова Европа да „сложи край на застоя“ и да се противопостави на Ислямската република, докато Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) на ООН говори за подземен ядрен обект в Техеран, за който Израел твърди, че е секретен атомен склад. Това пише израелското англоезично издание The Times of Israel, цитирано от агенция "Фокус".
Коментарите на Нетаняху дойдоха, след като Иран възобнови обогатяването на уран в съоръжението „Фордо“ в нарушение на международното споразумение от 2015 г., ограничаващо ядрената му дейност.
„Преди година, говорейки пред ООН, разкрих тайния ядрен склад на Иран в Туркузабад. Тази сутрин специално заседание на Борда на МААЕ публикува своите заключения относно дейностите на Иран във вече не секретното съоръжение. МААЕ сега потвърждава, че Иран е излъгал. И че Иран продължава да лъже“, подчерта Нетаняху в изявление на английски език.
Премиерът говори за обект в Иран, за чието съществуване предупреди по време на речта си пред Общото събрание на ООН миналата година.
Според Bloomberg главният инспектор на МААЕ е обвинил Иран в избягване на опитите за събиране на информация за производството на уран в склада, където са открити частици по-рано тази година.
"МААЕ потвърди, че Иран нарушава Договора за неразпространение", каза Нетаняху. "Иран продължава да крие своята тайна програма за ядрени оръжия". Той апелира към света да заеме по-твърда позиция към Иран.
„Време е нациите по света да се противопоставят на иранската агресия и терор. Време е да наложим отново санкциите. Време е да оказваме натиск върху Иран, докато той промени своите методи“, посочи Нетаняху.
„Иран трябва да спре да атакува нациите в Близкия изток. Иран трябва да спре да заплашва да унищожи Израел. Европа трябва да спре да отлага. Тя трябва да действа срещу иранската агресия".
Неназован израелски служител на разузнаването беше цитиран в четвъртък от обществения оператор Kan, че Иран може да достигне до ядрено оръжие за по-малко от година.
Иран не е дал обяснение пред МААЕ, който разследва съоръжението в иранската столица, защо уранът е намерен в доскоро секретния обект, съобщи Reuters през септември.
Позовавайки се на двама неназовани дипломати, Reuters отбеляза, че веществото, открито на мястото, е определено като уран. Един от дипломатите обаче заяви, че уранът не е достатъчно обогатен, за да бъде използван за ядрена бомба.
В доклада се казва, че е трудно да се определи произхода на урана, тъй като Иран не е дал отговори. Там се отбеляза, че не е ясно дали следите са дошли от материали, намирали се на мястото преди или след подписването на международната сделка през 2015 г. за ограничаване на ядрената програма на Техеран.

Източник: actualno.com