Премиерът Бенямин Нетаняху намеква пред НАТО, че Израел е възпрепятствал

...
Премиерът Бенямин Нетаняху намеква пред НАТО, че Израел е възпрепятствал
Коментари Харесай

Израел предотвратява отвличане на самолети и атентати в европейски градове



Премиерът Бенямин Нетаняху загатва пред НАТО, че Израел е попречил похищение на самолети и атентати в европейски градове , оповестява The Times of Israel.

" Ние, посредством нашите разследващи служби, предоставихме информация , която спря няколко десетки огромни терористични офанзиви, доста от които в европейските страни ", разгласи той пред задгранични дипломати в Йерусалим.

" Някои от тях биха могли да бъдат всеобщи набези, най-лошите, които в миналото са вероятни на територията на Европа - и още по-лошо, тъй като те са свързани с гражданската авиация. Израел е попречил това и по този метод е оказал помощ за спасяването на доста европейски животи ", изяснява Нетаняху. Той не дава детайлности за естеството на офанзивите, за чието попречване Израел е оказа помощ.

На среща на посланиците на НАТО в Израел, Нетаняху разяснява, че Йерусалим способства за сигурността на всеки един от членовете на западния защитителен съюзи , защото се бори както със сунитските, по този начин и с шиитските радикали в исляма.

Освен че се бори с ДАЕШ (Ислямска държава) против тероризъм ориентиран към европейските градове, Израел също по този начин попречва групата да сътвори втора цитадела в Египет , сподели той.

" ДАЕШ се унищожава в Ирак и Сирия, само че се пробва да откри различна териториална база в Синай. Израел способства за предотвратяването на това по безчет способи. Като цяло бих споделил, че Израел е най-мощната локална мощ в Близкия изток, която се бори с радикалния ислям ", изяснява Нетаняху.

Освен това Израел оказва помощ на НАТО като се бори с Иран, преобладаващата шиитска мощ, добавя министър председателят . Еврейската страна освен се стреми да попречва Ислямската република да придобие нуклеарни оръжия , само че също по този начин е " безусловно ангажирана да възпре Иран да сътвори военна база в Сирия. И поддържаме думите си с дейности ", прибавя той.

" Освен това Иран възнамерява да внесе 100 хиляди шиитски бойци в Сирия като част от устрема си да господства и в последна сметка да " завладее " Близкия изток. Ако Техеран успее в напъните си , радикалните сунитски и шиитски сили ще се сблъскат в Сирия, изпращайки милиони бежанци на европейските крайбрежия ", предизвестява Нетаняху.

" Къде ще се отрази (сунитско-шиитски конфликт в Сирия)? В Европа. Къде отива човешкият поток? За Европа. Кой предотвратява това тъкмо в този момент? Израел? В момента единствено Израел. Но аз настоявам, че това е общ интерес, който имаме ", разяснява той пред посланиците от НАТО.

Израел и НАТО си сътрудничат по въпросите на сигурността в продължение на десетилетия, само че в последно време усилиха връзките си доста. Миналата година Израел откри първия си офис в централата на НАТО в Брюксел .

Миналата седмица началникът на щаба на IDF Гади Айзенкот разяснява, че Хизбула е най-сериозната непосредствена опасност за Израел , последвана от други джихадистки групи, подкрепяни от Техеран, ситуирани на сирийската граница.

Описвайки Иран като " многоизмерна опасност ", шефът на армията разяснява, че най-тревожно е желанието на Ислямската република да получи нуклеарни качества , последвано от напъните за реализиране на надмощие в района.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР