Премиерът Бенямин Нетаняху е готов да свика военния кабинет на

...
Премиерът Бенямин Нетаняху е готов да свика военния кабинет на
Коментари Харесай

Заседание на израелското правителство за вземане на решение относно сделката за заложниците на Хамас, краткосрочното прекратяване на огъня в Газа

Премиерът Бенямин Нетаняху е подготвен да свика военния кабинет на Израел и по-късно цялото си държавно управление във вторник на фона на напредъка в договарянията за краткотрайно преустановяване на пожар във войната на страната с палестинската формация Хамас, която се чака да докара до освобождението на някои израелски заложници.

Предложената договорка ще разреши на първична група от 50 заложници, държани от Хамас, да бъдат освободени на стадии по време на интервали на пауза, удостовери CBS News. Предложената договорка, с посредничеството на Съединени американски щати и Катар, ще включва лимитирана шестчасова пауза в борбите за четири дни, съгласно източници, осведомени със съглашението.

През това време помощта ще бъде позволена и в Газа, като общо 300 камиона транспортират помощ, в това число олио за пекарни и гориво за лечебни заведения, сподели осведомен източник пред CBS News.

Деца, от които се счита, че има към 40 измежду заложниците в Газа, трябваше да бъдат приоритет в първата вълна от пленници, освободени от Хамас. Единственото американско дете, взето от Хамас, е 3-годишно момиченце.

Източници споделиха на CBS News, че договорката се чака да докара до освобождение на минимум 75 заложници и евентуално даже повече от Хамас на вноски.

„ Постигаме прогрес. Не мисля, че си коства да се каже прекалено много, даже не и в този миг, само че се надявам скоро да има положителни вести “, сподели Нетаняху пред резервистите във вторник, без да дава повече детайлности.

Условията на съглашението към момента не са беше публично доказано от Израел.

„ В светлината на развиването на събитията по отношение на освобождението на нашите отвлечени – министър-председателят ще свика военния кабинет в 18:00 часа, кабинета по политиката и сигурността в 19:00 часа и държавното управление в 20:00 часа, “ се споделя в обява в обществените медии от офиса на Нетаняху във вторник. 8 вечерта (местно) времето на последната от тези срещи, от цялостното израелско държавно управление, се превежда в 13:00 часа. източен.

Върховният съд на Израел също ще би трябвало да подпише всяка договорка, включваща освобождението на палестински пандизчии, само че съдът всъщност може да се откаже от утвърждението си и да върне решението назад на държавното управление.

Надявам се, само че към момента няма облекчение за разселените в Газа или за фамилиите на израелските заложници

Длъжностни лица, осведомени с договарянията, в това число президента Байдън, споделиха от дни, че съглашението наподобява все по-близо.

„ Работим върху това интензивно от седмици, както всички знаете “, сподели господин Байдън във вторник в Белия дом. „ Сега сме доста близо, доста близо. Можем да върнем някои от тези заложници вкъщи доста скоро. Но не желая да встъпвам в детайлности за нещата, тъй като нищо не се прави, до момента в който не бъде направено. И когато имаме още какво да кажем, ще го създадем, само че сега нещата наподобяват добре. "

Подробностите за дълго търсеното съглашение за освобождение на заложници и краткосрочното преустановяване на огъня към момента излизаха нескрито във вторник преди съвещанията на израелското държавно управление.

Високопоставен член на Хамас сподели пред CBS News, че съглашението е било групата — от дълго време определяна като терористична организация от Съединени американски щати и Израел — да съобщи 50 израелски заложници в подмяна на освобождението на 150 палестински пандизчии от Израелски затвори или трима освободени пандизчии от Хамас за всеки похитен човек, освободен от Хамас. Но няма ограничаване за броя на пандизчиите, които би трябвало да бъдат освободени.

Източник, осведомен с договарянията, сподели пред CBS News, че тези цифри не са лимитирани и че евентуалното преустановяване на огъня — в началото се чака да бъде към пет дни — може да бъде удължено, в случай че Хамас продължи да освобождава израелски заложници. Повече палестински пандизчии също могат да бъдат освободени, като формалните лица оферират съответствие трима пандизчии да разхождат трима в подмяна на всеки израелски пленник, който се върне вкъщи.

Източникът сподели, че множеството от палестинските пандизчии ще бъдат освободени да живеят в окупирания от Израел Западен бряг, макар че някои в действителност са пристигнали от Газа.

Израел сподели, че бойците на Хамас са взели към 240 заложници по време на нападението им на 7 октомври в Южен Израел, при което бяха убити 1200 души. Само четирима заложници са били освободени до момента от групата, а различен, израелски боец, беше избавен от своите сътрудници в Газа.

Това е история в развой на развиване и ще бъде обновена.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР