Премиера на новият български филм Моторът ще видим по време

...
Премиера на новият български филм Моторът ще видим по време
Коментари Харесай

Новият бг филм `Моторът`: Едно българско село, трима тийнейджъри и суровата реалност на войната

Премиера на новият български филм " Моторът " ще забележим по време на 22-рото издание на София филм фест.

„ Моторът “ (2017) е вторият филм на Валентин Гошев, последвал дебютът му „ Самотни сърца “ (2007). Както самият режисьор разказва своята творба, на която е и сценарист, „ това е една история за другарството, което може да устои с години, без значение от превратностите на историческите събития “. Разказът е за трима младежи, събрани в едно село от неизбежната действителност на войната.

Славчо живее там, Вили е част от немска военна част, а Евелина е евакуирана софиянка, чиято къща е разрушена от британските и американски бомби.

Валентин Гошев неслучайно избира българското село като място за своя сюжет.

„ Село Бараково, където се развива историята, е било много забавно в предишното, - споделя режисьорът. - Събирах материали за документален филм за фабриката на братя Балабанови. Покрай нея научих за немеца Вили, който е работил по време на войната в немска военна работилница, основана към фабриката. Вили се е движил на всички места със своя мотор, а когато пристигнало време да отпътуват от България, той решил да подари машината на българския си другар Славчо - юноша от селото. “

Режисьорът се въодушевява за своята история от автобиографичната книга на Веселин Бранев „ Следеният човек “ и от спомените на създателя за времето на Втората международна война. В един малко по-късен стадий от предварителната подготовка по кино лентата Веселин Бранев влиза в ролята на драматургичен съветник. За пресъздаване на историческите обстоятелства, режисьорът се доверява на „ Дневника “ на Богдан Филов.

Освен с откровеност, „ Моторът “ ще завоюва зрителско внимание и с доста достоверни случки. В избора на артисти за основните функции Валентин Гошев се стопира на млади и относително непознати лица - Александра Радичева (Евeлина) и Димитър Ангелов (Вили Шмид), в компанията на престижи в специалността като Ицко Финци, Михаил Мутафов, Филип Трифонов. Оператор и продуцент на кино лентата е Иван Тонев, звукорежисьор е Благомир Алексиев, а музиката е дело на Владимир Джамбазов.

Валентин Гошев приключва кино и телевизионна постановка в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “, в класа на проф. Георги Дюлгеров. Режисьор е на игралните сериали „ Забранена обич ” (55 епизода, 2008–2009), „ Кантора Митрани ” (2012), късометражния филм „ Топъл ноември ” (2010) и игралния „ Самотни сърца ” (2007).
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР