Премиера на балета Ромео и Жулиета“ от Сергей Прокофиев предстои

...
Премиера на балета Ромео и Жулиета“ от Сергей Прокофиев предстои
Коментари Харесай

Ромео и Жулиета“ от Сергей Прокофиев завладява Варненската опера

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Сергей Прокофиев следва на 8 февруари във Варненската опера. Хореографията е на Сабрина Боско, в основните функции влизат Мартина Префетто и Федерико Мелла, оповестяват от Театрално-музикалния продуцентски център.

В креативната биография на Боско балетът на съветския композитор заема особено място, споделя тя. Открива го през 2006 година, когато го слага в „ Термите на Каракала “ в Рим по покана на балерината Карла Фрачи. Във Варна прави втори прочит, като следва сценографската концепция на Сергей Бобров, влага своите стъпки, хореография и визия за героите. Тя счита, че постановките ѝ постоянно се разграничават, тъй като работи с разнообразни трупи, само че има нещо, по което си наподобяват и това е, че влага, наред с опита и цялата си душа. Според мен, най-същественото в хореографията е възприятието, споделя Боско и напомня, че по този начин е основан и спектакълът „ Либертанго “ предходната година още веднъж във Варненската опера.

Неговите основни реализатори Мартина Префетто и Федерико Мелла хореографката избира и за новата си режисура във Варна. Според нея те са по едно и също време технични и прочувствени, като ловко построяват своите персонажи. С „ Ромео и Жулиета “ имат и късмет за израстване, от който се възползват, с цел да покажат най-хубавото от себе си, счита Боско. За балерината това ще бъде дебют в ролята на Жулиета. Тя смята, че компликациите в построяването на облиците им не са в стъпките и придвижванията, а в страстите и пресъздаването на трепетите на любовта и пристрастеността, на страха и всички останали усеща, с които е кондензиран балетът.

Сабрина Боско показва, че работи прелестно с интернационалната балетна натрупа на Варненската опера, с която след „ Ромео и Жулиета “ ще се приготвят за лятната премиера на балетен театър по шансоните на Едит Пиаф. Хореографката от Куба работи в партньорство и с Виенската Щатсопера и Операта в Лайпциг. Има изяви и в Италия. Артистичен шеф е на Академия „ Scuola Danza ”, „ Нео-класически балет ”, Международния конкурс за танци в Кьолн и „ Festival Internazionale della danza e delle danze “. Има награди за заслуги в танцовата педагогика в Италия, Албания, Китай.

Балетът „ Ромео и Жулиета “ е композиран от Сергей Прокофиев през 1935 г, като либретото той написва в съавторство с режисьора Сергей Радлов и драматурга Адриан Пиотровски, осведомят от ТМПЦ-Варна. Тъй като новаторската музика е отхвърлена от сталинистката цензура, Прокофиев преработва музиката в обособени сюити и пиеси за пиано, с които през 1938 година гастролира из Европа. В Париж го чува диригентът на оперния спектакъл в Бърно и желае музиката. На базата на сюитите Иво Ваня Псота основава първия едноактен театър „ Ромео и Жулиета “, чиято международна премиера е на 30 декември 1938 година В Съветския съюз през 1940 година Леонид Лавровски слага хореография, друга от оригинала, на сцената на спектакъл „ Киров “ с Галина Уланова в партията на Жулиета и получава Сталинска премия.

Първоначалният план на създателите на балета се осъществя едвам през 2008 година на „ Bard Music Festival “ в Ню Йорк. В България изключително известна е версията на Маргарита Арнаудова от 1972 година Варненската премиера на " Ромео и Жулиета " е на 28 юни 1978 година и е дело на балетмайсторите Галина и Стефан Йорданови, с художник Лора Маринова. Балетът се играе на 29 юли 2015 година на първия интернационален балетен конгрес, иницииран от Варненската опера в памет на Мая Плисецкая, в хореографска редакция на Сергей Бобров.  

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР