Премиера - Емблематичните сезони на Вивалди и българските „Сезони и

...
Премиера - Емблематичните сезони на Вивалди и българските „Сезони и
Коментари Харесай

"8 сезона любов" от Кварто и Георги Андреев в зала България


Премиера - Емблематичните сезони на Вивалди и българските „ Сезони и ритуали " на Георги Андреев

Как би звучала поезията с музика? Това са стиховете, по които Вивалди написа своите „ Годишни времена " - цикъл от четири „ кончерти гроси ", който от дълго време е измежду най-обичаните творби за всички времена.

През годините има стотици разнообразни концепции в осъществяванията на тази барокова творба, само че в този момент българските музиканти от Кварто приготвят едно събитие, което безспорно ще остане в международната музикална история - „ 8 сезона обич " със сезоните на Антонио Вивалди и българските сезони на Георги Андреев.



На 14ти февруари в Зала България ще бъдете обхванати с обич от музика - обич към живота, към природата, към хубостта.

" Сезони и ритуали " - следващият шедьовър на композира Георги Андреев, е четиричастен концерт за цигулка, струнни и чембало, инспириран от " Годишните времена " на Антонио Вивалди, има сходна " кончерто гросо " конструкция, само че е построено върху български ударения, метроритмики и присъщи ладове. Всяка част е обвързвана с съответен обред или активност, която се прави в съответния годишен сезон, директно обвързван с българските обичаи " Игнажден " - " Цветница " - " Жътва " - " Гроздобер ". Има и целенасочени препратки към стила и звуковата характерност на Вивалди, само че всичко е пречупено през креативната призма на композитора и надълбоко обвързвано с българския фолклор.



Това произведение, написано особено за цигуларя Иван Пенчев и Кварто-музикантите, ще прозвучи за първи път на 14 февруари 2020 в Зала България незабавно след обичаните на всички " Сезони " на Вивалди.

Програма:

Антонио Вивалди - " Пролет " - " Лято " - " Есен " - " Зима "


Георги Андреев - " Игнажден " - " Цветница " - " Жътва " - " Гроздобер "


Евгений Николов - цигулка


Стефан Врачев - чембало

Билети ще намерите на касата на зала България и он-лайн на цени от 15 до 35 лв..

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР