Преместването на украинските бежанци от хотелите по Черноморието към държавни

...
Преместването на украинските бежанци от хотелите по Черноморието към държавни
Коментари Харесай

Стартира преместването на украинските бежанци от хотелите по морето в държавни бази из страната

Преместването на украинските бежанци от хотелите по Черноморието към държавни бази започва в неделя сутринта. Украинците ще бъдат извозени с рейсове от хотелите, в които се намират, до жп гари и ще употребяват постоянните влакове на БДЖ. На част от влаковете ще има прикачени спомагателни вагони, които да се употребяват от бежанците. След стигането до финалната гара, те още веднъж ще бъдат извозени с рейсове до държавните бази. Очаква се преместването да завърши до 1 юни.

В петък държавното управление взе решение да даде, с цел да вози гратис с трен и рейс украински бежанци, които се намират под краткотрайна протекция в България, до местата, където е решено те да бъдат настанени.

Средствата ще се употребяват за разноски по разселване и вътрешен превоз на лицата под краткотрайна протекция, след първичната фаза на приемане и настаняване.

В събота стана ясно, че, след 31 май. Хотелите, които ще одобряват бежанци, са освен по морето, а и в цялата страна.

Общо 7000 души от област Варна са останали за пренасяне, а първият трен с тях потегля по направление Варна - София в 10.30 ч. на жп гара Варна. Около 3000 са намерили работа, а 5000 бежанци ще останат в хотелите, в които до момента са били настанени.

Все още обаче има бази, които не са подготвени да одобряват бягащите от войната, изясни в събота ръководителят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. Базите, които не са подготвени до понеделник, ще бъдат глобени, в случай че до 24 часа не изпълнят условията.

До момента у нас са влезнали 300 000 бежанци. Над 40 000 са украинските бежанци, които са регистрирани в системата, като 3% от дамите са бременни, и 7% са инвалиди. Има и такива с хронични болести.

Част от хората, избягали от войната в Украйна, показват обаче и неодобрение от базите, в които са настанени. В колцентровете досега са постъпили претенции от бежанци, че наложително би трябвало да има месо в менюто и сешоар в стаите, някои пък желали да са на първа линия на морето.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР