Преместването на столица от един в друг град изглежда доста

...
Преместването на столица от един в друг град изглежда доста
Коментари Харесай

Как се строи и премества столица

Преместването на столица от един в различен град наподобява много комплициран развой. Практиката обаче демонстрира, че това е допустимо и сполучливо начинание. Очаква се през 2024 година това да направи и Източен Калимантан (Индонезия).

През последните десетилетия станахме очевидци на преместването на столицата на Федерална Република Германия - от Бон в Берлин. Това се случи след обединяването на двете Германии през 1991 година Не постоянно обаче политическото преструктуриране е било водещо за преместването на столицата на дадена страна. Съществуват и други фактори, които карат някои страни да изградят изцяло нова столица, безусловно от нулата. Целта е била или да се развие даден район или да се минимизират споровете сред градовете за да бъдат столица.

Пример за основаване на столица е тази на Съединени американски щати - Вашингтон през 1790 година, както и столицата на Бразилия - Бразилия през 60-те години на предишния век. Най-новите образци са Астана в Казахстан и Найпидо в Мианмар. Това са страни с дребен публичен контрол, където съществува удобна среда за придвижване на капитали без забележителен контрол.

Африка също стана очевидец на построяването на две столици - Нигерия и Танзания. Третата - на Кот д’Ивоар към момента не е приключена.

Друг забавен случай за пренасяне на столица вследствие на смяна на политическата система е незавимостта на Ботсвана през 1964 година Преди това град на име Мафекинг е служил като столица на протектората на Бечуаналенд, който е предшествал Ботсвана. Интересно е, че заради колониалните сили, градът се намира отвън остарелия протекторат и новата страна, което води до прекосяване в Гарбороне.
 Как се строи и реалокира столица

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР