Премълчаването на истината за липсата на десетките стотици в математиката

...
Премълчаването на истината за липсата на десетките стотици в математиката
Коментари Харесай

За какво се бори човекът с плаката `Истината за десетките стотици в математиката`

" Премълчаването на истината за неналичието на десетките стотици в математиката е закононарушение против човечеството ".

Това гласи един тайнствен афиш, който от години се появява на демонстрации с най-различни претенции. 

Може да сте го виждали на огромните антиправителствени митинги против кабинета на Пламен Орешарски през 2013 година, на демонстрациите в поддръжка на референдума на шоумена Слави Трифонов или пък на някой друг митинг. Последно се появи на тридневния протест с искане за оставка на държавното управление " Борисов 3 ".

Винаги го държи един и същи човек. Когато няма демонстрации, той не се отхвърля и отстоява мистериозната си идея самичък. Тогава мъжът с плаката се появява зад Народното събрание, пред Министерския съвет, пред Съдебната палата или даже на спирката на градския превоз на " Плиска ". Понякога въпреки всичко сменя плакатите, само че не и посланието. Можете да го видите и с трансперант, който гласи: " До по кое време ще липсват десетките стотици в математиката ".

Разнася и листовки за " неналичието на десетките стотици в математиката " из София, лепи ги по стълбове и блокове.

Ако някой попита индивида с плаката каква е идеята му, той се впуска в разпалено пояснение и даже дава принтирани листове с цифри, които обаче имат необичайни имена.

Каква е тезата за " десетките стотици "?

Автор на плаката е Камен Борисов и многогодишният му митинг е против метода, по който наричаме числата след 999. Твърди, че бил изцяло неверен.

Борисов отказва да каже какво работи или какво е приключил, акцентира, че значима била тезата му. А тя се основава на това, че след 9 постоянно идва 10 и затова числото 1000 не би трябвало да се изговаря като " хиляда ", а като " десетстотин ". Така по логиката му сега е " двадесетстотин и осемнадесета година ", а не " две хиляди и осемнадесета година " (според него по този начин би трябвало да се изговаря 20 018 г.).

" За доста хора истината се приема мъчно. Нещо повече - даже съзнанието бяга от нея ", казва той за теорията си.

Според Борисов нова дума за числата трябва да има, когато се стигне до повтаряне. Дава образец с това, че след деветдесет и девет не следва десетдесет, а 100, което е 10x10. Обясниява, че след 999 няма потребност от нова дума, тъй като няма повтаряне. То идва чак при 100x100 или 10 000, което всички назоваваме 10 хиляди, само че съгласно Борисов би трябвало да се споделя единствено хиляда.

" Тази неточност на последователността в броенето разделя възприятията от разсъдъка на хората и те са несъответстващи ", счита той.

Именно поради неналичието на думи като " 10 стотин ", " 10 стотин хиляди ", " 10 стотин милиона " и така нататък в плаката на Камен Борисов се приказва за " неналичието на десетките стотици ". 

Каква е възприетата логичност за ново име на число?

Промяната на имената идва с увеличението на степента на цифрата 10, а не както е при теорията за " десетките стотици " при умножение. Това е и модел, признат в целия свят.

Затова и скалата, която използваме, не се разграничава от размишленията на Борисов до 100 - 10x10 = 102 = 100.

Нещата обаче се трансформират при 1000. По общоприетата система ново име на число би трябвало да има, когато при изброяването се стигне до 103, което е 10x10x10=1000. Затова и назоваваме това число " хиляда ", а не " десетстотин ". 

За числата след хиляда нови имена се дават през три порядъка. Тоест идващото ново име идва при 106 (10х10х10х10х10х10 = 1 000 000) - милион, после 109 (10х10х10х10х10х10х10х10х10 = 1 000 000 000) - милиард и така нататък

Може би " истината за десетките стотици " не е толкоз значима за хората. Но постоянството на индивида с плаката, напъните и желанието, с което всеки ден се бори за идеята си, са впечатляващи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР