Премахването на Здравната каса няма да реши проблемите. Нищо няма

...
Премахването на Здравната каса няма да реши проблемите. Нищо няма
Коментари Харесай

Д-р Стоян Георгиев: В България е страшно да си болен, милионерите не искат реформа

Премахването на Здравната каса няма да реши проблемите. Нищо няма да се промени, до момента в който задачата е да се приберат парите, а не качеството на опазването на здравето.

Над 30 шефове на лечебни заведения взимат по към 1 милион лв. на година. Медиците милионери не желаят промяна.

Липсват избрани специалности – педиатри, инфекционисти, епидемиолози. Сега пандемията от ковид ни се споделя от математици, които ни споделят какъв брой хора ще починат.

Това съобщи в изявление за БГНЕС доктор Стоян Георгиев, уролог в Института за незабавна медицина „ Пирогов “. Д-р Георгиев има съвсем 40-годишен стаж. Започва като млад доктор в „ Пирогов “ през 1982 година, там той работи към 16 години. Работил е в редица болнични заведение в столицата Първа и Пета градска лечебни заведения, а също по този начин и в страната.

Един от най-големите проблеми на родното опазване на здравето е, че ужасно да си болен в България. Никой не се вълнува от това, че индивидът е персона и има строго характерна болест. Лечението е превърнато в една манифактура, а болният е подложен на конвейер.

А нещата не постоянно са били такива. Д-р Георгиев си спомня за предаността и идеализма, с който се работило преди време, когато парите не са били единственият определящ фактор.

„ Моето потомство фактически се квалифицира и приключи в края на комунизма. Тогава концепцията за финансова облага от медицината съвсем не съществуваше. Работихме на благосклонност и никой не си е поставял финансови искания. Самата подготовка беше извънредно нужна, тъй като тогава имаше известно ешалониране на здравната система. Знаеше се кой защо дава отговор. Имаше хора с разнообразни отговорности. Имаше и надзор. Пациентът преминаваше от по-ниско към по-високо ходило “, съобщи лекарят уролог.

За страдание, през днешния ден картината е по-различна. Болницата, в която влиза пациентът, или ще му помогне, или там ще приключи неговото лекуване и витален път.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР