Премахването на всички търговски мита и бариери ще донесе допълнителни

...
Премахването на всички търговски мита и бариери ще донесе допълнителни
Коментари Харесай

Колко ще изгуби Великобритания при твърд Brexit?

Премахването на всички търговски мита и бариери ще донесе спомагателни 135 милиарда паунда на стопанската система на Англия, настояват английски икономисти, последователи на така наречен " корав " Brexit.

" Твърдият " Brexit е " стопански по-добър от " мекия " сюжет за излизане от Европейския съюз, твърди проф. Патрик Минфорд, който е водещ създател в отчет на организацията " Икономисти за свободна търговия " (група от 16 души, включително някогашни държавни съветници и учени).

Той показва, че елиминирането на митата, както в границите на споразуменията за свободна търговия, по този начин и едностранно, би довело до големи облаги.

Не всички обаче са съгласни с тези изказвания. Премахването на комерсиалните бариери ще докара английската стопанска система до " втурване към дъното ", предизвестяват други икономисти, представени от BBC.

Икономистът Моник Ебел от Националния институт за обществени и стопански проучвания счита, че проф. Минфорд " подценява десетилетия доказателства за това, по какъв начин в действителност действа търговията ".

Ако Обединеното кралство напусне единния европейски пазар, само че подписа едностранни търговски покупко-продажби с огромни разрастващи се стопански системи и с англоговорящите страни, това ще компенсира едвам 1/3 от предстоящите общи търговски загуби за английската стопанска система след излизането й от Европейски Съюз, демонстрират изследванията на доктор Ебел.

Тя показва, че доста от комерсиалните бариери, за които проф. Минфорд твърди, че би трябвало да бъдат отстранени, са фини, нетарифни ограничавания, като контрактуваните общи стандарти.

Икономистите, които са срещу " корав " Брекзит, декларират, че сходен проект би бил " икономическо самоубийство ".

Пълният отчет на проф. Минфорд, озаглавен " От план Страх към план Просперитет ", ще бъде оповестен през есента. Той твърди, че Англия може едностранно да отстрани комерсиалните бариери както за Европейски Съюз, по този начин и за останалата част от света, освен това още преди да бъдат контрактувани реципрочни съглашения, като по този метод Лондон извлече годишна облага от 80 милиарда паунда.

Докладът планува и спомагателни 40 милиарда английски лири годишно, вследствие на дерегулирането на стопанската система, както и други изгоди, произлизащи от политиките, свързани с Brexit.

Минфорд, професор в Университета в Кардиф, твърди, че когато става дума за търговия, " идеалното решение " би било реализиране на свободната търговия с огромните стопански блокове, в това число и с Европейски Съюз.

Ако Англия заплаши да отстрани едностранно всички търговски бариери и мита, Европейски Съюз ще се окаже под напън да предложи на Лондон съглашение за свободна търговия, защото в противоположен случай европейските производители ще би трябвало да се конкурират на английския пазар, който ще бъде " наводнен с по-евтини артикули от други места ", счита икономистът.

Минфорд твърди, че бизнесът и потребителите в Обединеното кралство биха се възползвали от вносните артикули с по-ниски цени и последствията от засилената конкуренция, коeто би принудилo компаниите да покачат продуктивността си.

Моник Ебел обаче счита, че " конкуренцията би трябвало да бъде обективна ". " Някои задгранични компании от страни отвън Европейски Съюз имат по-малки индустриални разноски, тъй като замърсяват околната среда или третират служащите си по метод, който ние считаме за недопустим. Затова постановяваме цени за равнене на изискванията. Това е изцяло заслужено и законно ", показва Ебел.

Не всички са впечатлени от предложенията на Минфорд за едностранно унищожаване на митата. Някои даже считат сходна стъпка за нездравословна за английската стопанска система.

" Едностранно унищожаване на митата, без да се направи същото от други страни, би заляло Англия с вносни артикули, поставяйки нашите производители и фермери в обстановка, в която не могат да се конкурират ", означи депутатът от Лейбъристите Алисън МакГовърн.

Тя е част от групата " Отворена Британия ", включваща представители на разнообразни партии и разрастваща акция против корав Brexit.

" Нивата на неплатежоспособност и безработица, изключително в промишлеността и селското стопанство, ще се изстрелят до небето ", предвижда МакГовърн.

" Този план е на икономическо самоубийство, не на проспетитет. Никое отговорно държавно управление не би разчитало на този отчет като източник на хрумвания за бъдещата комерсиална политика ", безапелационна е тя.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР