Премахването на съкратената процедура по дела за умишлени убийства ще

...
Премахването на съкратената процедура по дела за умишлени убийства ще
Коментари Харесай

Делата за убийства щели да поскъпнат без съкратена процедура

Премахването на съкратената процедура по каузи за умишлени убийства ще докара до по-големи разноски за провеждането им, съобщи на съвещанието на Висшия правосъден съвет (ВСС) в четвъртък Севдалин Мавров, член съдийската гилдия, заяви lex.bg. Бившият арбитър във Върховния касационен съд изясни, че би трябвало бързо да се вкара видеконферентната връзка в съдилищата, което съгласно него ще спести разноски за пътувания на движимостите лица.

В сряда Народното събрание реши дефинитивно, че съкратеното правосъдно разследване няма да се ползва при делата за умишлени убийства. На процедура това значи, че подсъдимите няма да имат опция да признават обстоятелствата по делото и по този начин да си подсигуряват присъда с 1/3 по-ниска от плануваното в Наказателния кодекс. Промените бяха гласувани по неотложност след убийството на 7-годишно момиченце в сливенското село Сотиря през август. В последния миг от ГЕРБ настояха съкратените процедури да се запазят при делата за тежки телесни повреди. Първоначалната концепция бе и при тях да отпадне опцията за понижаване на присъдата. Управляващата партия обаче отхвърли да гласоподава тази смяна макар съпротивата на съдружните си сътрудници.

В четвъртък Мавров прикани правосъдния министър Данаил Кирилов да спомага за по-бързото въвеждане на видеконферентните връзки. Според Мавров за задачата ще би трябвало да се отделят и бюджетни средства.

" Има логичност в това, което казвате, че с към 25% от всички каузи за убийства преминат по по-дългия ред. Действително може да се чака закъснение във времето и кумулация на по-големи разноски ", отговори Кирилов.

По тематиката със съкратените процедури предстоят още промени. Освен признатите към този момент текстове в Наказателно-процесуалния кодекс, ГЕБР внесоха нови разпореждания и в Наказателен кодекс. Те изключват опцията обвинените да понижат присъдата си с до 1/3 при признание. Вместо това ръководещите оферират на съда да се даде опция за преценка дали да понижи наказването с до 1/5. В момента законът е заповеднически и планува наложително понижаване на присъдата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР