Премахването на паметниците ще сложи край на расистките колониални митове

...
Премахването на паметниците ще сложи край на расистките колониални митове
Коментари Харесай

Правителството на Уелс препоръчва унищожаването на паметници на стари бели мъже

Премахването на паметниците ще постави завършек на расистките колониални легенди за превъзходството на бялата раса, счита държавното управление на Уелс

Правителството на Уелс издаде насоки, изискващи от локалните управляващи в градовете в страната да " подхващат стъпки “ за основаване на " верен исторически роман “, оповестява английският вестник The ​​Daily Telegraph, представен от.

По-специално, съгласно напътствията, показани от заместник-министъра на изкуствата Доун Боудън, е належащо да се демонтират или унищожат монументи на " остарели бели мъже ". За да могат тези монументи, в това число картини, паметни плочи и скулптури, " да не наскърбяват или оскърбяват съгражданите ", те би трябвало да бъдат " скрити или креативен капсулирани в нови творби на изкуството ". Властите също по този начин оферират " скриване на паметни дати “, смяна на имената на улици и къщи, с цел да се отстранен " обидни или нежелателни “ такива.

Отбелязва се, че скулптури на исторически персони, които популяризират " мощни, възрастни, здрави бели мъже ", може да са " обидни “ за едно по-разнообразно съвременно общество, " което ги вижда в друга светлина ", да вземем за пример като " агресори, които превземат народи, с цел да разширят Британската империя “.

Факт е, че паметниците, издигнати в Уелс, могат да основат " усещането, че достиженията, които обществото счита за почтени за внимание, принадлежат на мощни, възрастни, здрави бели мъже “.

За да се " разсее “ тази визия и да се постави завършек на " увековечаването на расистките колониални легенди за превъзходството на бялата раса “, старите монументи би трябвало да бъдат оценени, с цел да се види дали те наскърбяват актуалното общество. Това би трябвало да стане посредством консултация с обществеността и специалистите, изяснява държавното управление.

Въпреки това чиновниците също по този начин показват, че " преобладаването на бели историци над представители на други националности “ при разглеждането на въпроса " може да изкриви разбирането “. Освен това процесът на унищожаване на монументи и замяна на имена на улици може да бъде дълъг и безценен.

The Daily Telegraph напомня, че през 2020 година кметът на Кардиф изиска премахването на скулптура на сър Томас Пиктън от Кметството, по отношение на което статуята в залата бе закована с дъски. Пиктън е празнуван като воин след гибелта си в борбата при Ватерло през 1815 година, само че като губернатор на Тринидат името му се свързва с търговия с плебеи.

През 2021 година, след митингите на Black Lives Matter ( " Животът на чернокожите има значение “), бе осъществен подсилен от държавното управление " одит “, който включваше стотици скулптури, плочи, здания и имена на улици, свързани с " търговията с плебеи и Британската империя. Като част от одита, уелският откривател Хенри Мортън Стенли бе посочен измежду фигурите, които бяха наградени с монументи, само че които са направили " закононарушения против чернокожото население “, а измежду тези, които " се опълчиха на премахването на робството “, бяха някогашният английски министър председател Артър Уелсли Уелингтън и адмирал Хорацио Нелсън.

Окончателната версия на насоките на държавното управление, последвали преразглеждането, се чака да бъде оповестена в края на март. В същото време държавното управление посочи, че то няма да е наложително.

Редица политици и специалисти в Уелс обаче разкритикуваха рекомендациите. Лидерът на уелските консерватори Андрю Дейвис изрази угриженост, че те съставляват " оруелски " опит за пренаписване на историята.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР