Премахването на палатките е политическа грешка, Бойко Борисов опитва да

...
Премахването на палатките е политическа грешка, Бойко Борисов опитва да
Коментари Харесай

Анализатори: Властта се окопава, но ще плати с лихвите


Премахването на палатките е политическа неточност, Бойко Борисов пробва да се дистанцира от обстановката, само че в това време властта се окопава непременно. И ГЕРБ, и Патриотите ще платят висока политическа цена за протичащото се. Това са част от мненията на анализатори, социолози и политолози за снощното разпадане на палатковите лагери в страната от силите на реда.

Бойко Борисов се пробва обезверено да се дистанцира от това, което става. Властта към този момент извънредно доста наподобява на комунистическата, съобщи пред БНР културният антрополог и академични учител проф. Ивайло Дичев.

Сливане на едрия бизнес с цялата политическа власт и една правосъдна власт, прокуратура по-специално, която арестува преди да си е измислила защо тъкмо да упрекна хората, и медии, които манипулират и лъжат. Към това се прибавя и насилието. Крачка по крачка то става все по-видимо и по-брутално, изясни проф. Дичев.

Според него Борисов се пробва да стои на страна. Пуснал е напред този жесток човек Валери Симеонов, който така и така разчита на такива хора, които обичат насилието. Даже самата му концепция да направи държавно управление без лично присъединяване също е в тази посока. Не знам дали ще му се получи, разяснява още анализаторът. Проф. Дичев бе безапелационен, че поради държанието си в този момент, ръководещите ще платят с лихвите на идващите избори.

В момента, в който набият някого на улицата или го арестуват, те губят публично доверие, губят поддръжка. И назад – когато протестиращите създадат нещо нападателно, когато поляха с вода тая баба с бастуна. Тоест това е съревнование, при което печели този, който е по-слаб, печели жертвата. Абсолютно несъмнено е, че днешната акция ще е минус за ръководещите, добави той.

По думите му Бойко Борисов се мъчи да отстъпи, тъй че да балансира някакви сили в обществото. Той се прави на слаб, с цел да бъде мощен. Досега 10 години съумява да играе тази игра. Успява да се показа за човек, който отстъпва, който слуша хората. В момента виждаме, че се пробва да трансферира цялата отговорност върху някакви други сили. Какви са те – ще разберем по-нататък.

Според политологът доктор Теодор Славев властта се пробва да се окопае непременно. Наблюдаваме ескалация на напрежението и можем да предвиждаме спомагателна такава, въпреки да има известно отдръпване от позиция на масовостта на митинга, разяснява той в изявление за „ Хоризонт “. По думите му огромните, структурни предпоставки за сходно обществено напрежение са от доста от дълго време, а зад митинга се корени голямо неравноправие.

С идването на есента и зимните месеци е допустимо и разнообразни обществени претенции да се причислят към митинга, уточни още Славев. Предстои още по-голям срив на доверието към институциите,категоричен е той.

Относно среднощната акция на Министерство на вътрешните работи Славев разяснява, че сходно държание на властта по-скоро би раздразнило обществото, тъй като наподобява на окопаване на властта непременно.

Много грозно. Прилича на терористична акция - измежду нощ, навлизане с щурм. Изключително необяснимо. И за какво в този момент? Те не са от през вчерашния ден барикадите, посочи анализаторът от „ Института за правни иницативи “.

Според него премахването е станало през нощта, тъй като тогава има по-малко хора и е по-малка вероятността от конфликти. Теодор Славев назова стила на правоохранителните служби " противен и неприветлив " и разясни, че сходна акция е невъзможна без прокурорско предписание и е съгласувана на най-високо политическо равнище.

У нас имаме фасадна народна власт и към този момент властта желае да резервира фасадата. Много мощно се обърка тази заран с удара по палатките и насилието срещу митинга. Това пропуква фасадата и се вижда диктаторското лице, бе коментарът на Деян Кюранов, лекар по филосовия и съосновател на „ Екогласност “ предБНР. Той дефинира акцията на силите на реда против палатките на протестиращите на централни софийски кръстовища като " голяма политическа неточност ".

Ако не друго, това е извънредно сбъркан миг за този политически акт. Те го подготвяха, подготвяха, вършиха си устата и го направиха в най-неподходящия миг, когато митингът явно се разраства.

След като имаме – демонстрираха го организациите, болшинство, което симпатизира на митинга, то не излиза на митинг, само че симпатизира, можем да сме сигурни, че след тази заран това болшинство ще стане още по-голямо, разяснява Кюранов в предаването " Преди всички ".

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР