Премахването на монопола на НЗОК е сред първите 5 неща,

...
Премахването на монопола на НЗОК е сред първите 5 неща,
Коментари Харесай

Лекарите искат премахване на монопола на НЗОК

Премахването на монопола на НЗОК е измежду първите 5 неща, които българските лекари показват като значимо да се случат в идния огромен спор за новия финансов модел на опазването на здравето. Това сочи онлайн допитването, извършено от Българския лекарски съюз, с цел да се открият настройките на гилдията за параметрите на Анекса към Националния рамков контракт.

Припомняме, в края на септември месец от Здравното министерство предложиха два различни модела за бъдещето развиване на опазването на здравето - единият е цялостна промяна с демонополизация на НЗОК, а другият с включване на в допълнение здравно обезпечаване.

Другите значими за лекарите неща са: остойностяване и почтено възнаграждение на лекарския труд, вземане предвид на прегледите в профилирана извънболнична здравна помощ с инфлацията, преустановяване на порочната процедура за прехвърлянето на средства от едно перо на друго.

Освен това лекарите са се обединили и към настояването за разширение опцията за специализация и подготовка на по-младите лекари и насърчаване на системата за продължаващо здравно обучение; Защита на труда и заплащането на експертите по здравни грижи (сестри и акушерки); по-пълноценни диспути сред институции и с лекарското съсловие за да бъде чут гласа му и позицията му да се вземе поради при управническите решения. На последно място лекарите слагат въпреки всичко потребността от увеличение на потребителската такса съгласно растежа на минималната заплата.

Председателят на УС на БЛС доктор Иван Маджаров твърди, че мнението на съсловието ще бъде взето поради по време на договарянията с Министерство на здравеопазването и НЗОК. Той акцентира, че е реализирано значително при изискванията на строго дефиниран и гласуван бюджет, само че не е допустимо всичко да бъде контрактувано по този начин, че удовлетворението да е 100%.

Припомняме, БЛС към този момент се контракти в бюджета на НЗОК за 2019 година неусвоените средства да не се трансферират от един параграф в различен. Това ще реши един голям проблем с досегашния метод на финансиране, при който избраните от бюджета средства по един или различен метод се отклоняваха за възнаграждение на преразход в други пера, а не за медицински действия.

Важно достижение за БЛС е и че бюджетите на лечебните заведения да важат за по-дълъг интервал - в границите на 9 месеца, а не за тримесечие като досега. Договорени са също и някои промени в таблиците с цени и размери.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР